2015. június 2., kedd

Spárga:ünnepi és különleges étel.


                                                          Spárga:ünnepi és különleges étel.





A zöldségek királyához a szezonjában ( május első felétől június első feléig )jó áron hozzájuthatunk.Szezonban előfordul,hogy napjában kétszer is szüretelhetők a sípok-a spárga ehető részét sípnak hívja a szakirodalom.Íze semmihez sem fogható,nem hizlal,mégis tele van energiával és a szervezetünk számára hasznos nyomelemekkel.A legnagyobb termelője világviszonylatban Kína.
A növény megvastagodott,zsenge hajtásai kerülnek a tányérra,ezt nevezzük köznapi értelemben spárgának.Több mint 92 százaléka víz,10 dkg spárga csak 20 kalóriát tartalmaz.Elhanyagolható a szénhidrát-és zsír tartalma,annál jelentősebb a benne található rostok,vitaminok és ásványi anyagok mennyisége.Rendkívül magas a természetes aszparginsav-tartalma,amely az idegrendszer egészséges működésében meghatározó.Gatdag káliumforrás,nátriumtartalma alacsony,de foszfor,kalcium,magnézium,sőt vas is található benne,A-,B1-,B2-,B6-,C-és E-vitamint,sőt folsavat is rejtenek a spárgasípok.

                            3 féle szín.

Európában a legkedveltebb fehér spárga.Lágy,kellemes,enyhén aromás íze miatt népszerű,de kétségtelen,hogy a legkevesebb vitamin ebben a fajtában rejtőzik.A csúcstól az egészséges végéig teljesen hámozzuk meg!A fás szárvégeket feltétlenül törjük vagy vágjuk le,különben keserű,fogyaszthatatlan.
A lila spárga fehér rokonánál erősebb,markánsabb aromájú-növekedés közben csúcsai kissé kibújnak a földből.A zöld spárga a föld felett növekszik,élénkzöld színű,lágy,kellemes aromájú,vitaminban és ásványi anyagban gazdag-megjelenésében emlékeztet ősére,a vad spárgára.

A legklasszikusabb:fogás:a spárga hollandi mártással.Ez a tojásban és vajban gazdag mártás soknak számára kalóriadús lehet.Viszont a spárga önállóan tálalva úgy igényli a mártást,mint a palacsinta a finom tölteléket,tehát mindenképp célszerű hideg vagy meleg mártással kínálni.Szintén nagyon közkedvelt a belőle készült krémleves is,de rakott ételekbe,és rétesekbe is kerülhet ebből a lédús zöldségből.

                         

                                 Leves spárga.
Hozzávalók:fél kiló zöld spárga,4 dl tej,10 dkg ementáli sajt,1 kanál olíva olaj,liszt,só,fehér bors,3 dkg margarin,fokhagyma,szerecsen dió,1 deci fehér bor.

A spárgák végeit levágjuk,fel daraboljuk,majd sós,cukros vízben megfőzzük.A margarint megolvasztjuk,megpirítjuk benne a zúzott fokhagymát,rászórjuk a lisztet.Pirítjuk,majd felöntjük a spárga főzőlevével és a tejjel.Fűszerezzük,beletesszük a spárgák nagy részét.Állandó keverés mellett hozzáadjuk a reszelt sajtot.Ha megolvadt beleöntjük a bort.A maradék spárgát díszítésre használjuk.

                            Spárgamártás.
Hozzávalók:50 dkg spárga,1 evőkanál vaj,2 dl főzőtejszín,1 csokor petrezselyem,frissen őrölt bors,só,1 marék fenyőmag,1 marék szeletelt mandula,1 csipet szerecsen dió.

A megpucolt,előfőzött spárgákat 4-5 centis darabokra vágjuk,olvasztott vajban megforgatjuk,majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet,a fűszereket,és felöntjük a tejszínnel.Ízlés szerint megsózzuk.A fenyőmagot és a mandulát megpirítjuk.Főtt tésztához,a pirított magokkal megszórva kínáljuk,de húsok mellé is nagyon finom.


Forrás: TVR újság 2015.június 1-7.   23.Hét.




                                     

A fenyőtoboz kincse: a fenyőmag


Salátába, vendégváró falatokhoz, desszerthez is használhatjuk, valamint nincs igazi olasz pesto sem fenyőmag nélkül.


Az ősember is fogyasztotta
Az őskorban is fontos eledel volt, az antik világban szintúgy: a római légió katonáinak élelmezésében fontos szerepet játszott. Ették az amerikai indiánok, és nem ismeretlen a keleti kultúrákban sem. Gyakran mézben tartósították. A fenyőnek egyébként nemcsak a magját, hanem kérgét, tobozait is felhasználták elődeink, elsősorban teát készítettek belőle.
Ha eddig azt hitted, hogy a fenyőmag mókuseledel...Ha eddig azt hitted, hogy a fenyőmag mókuseledel...
A magvak kinyerése
Sokféle fenyő van, melynek magját megesszük. Két fő típus kapható itthon. Az egyik a ducibb, szögletesebb, ázsiai fenyőmag, ez az olcsóbb. Vehetjük még a mediterrán területeken élő európaimandulafenyő magvait is. Ez a fenyőfajta a száraz klímát kedveli. Dél-Magyarország védett mikroklímájú területein is találkozhatunk mandulafenyő példányokkal.
A fenyőmag színe a napraforgómaghoz hasonló, krémszínű, annál nagyobb, hosszúkás mag.
A fenyőmagokat kézzel piszkálják ki a tobozokból. A mégis bennmaradó magokat kemencébe helyezve pattogtatják ki, törik fel, majd forrázzák le. E hosszadalmas eljárás az oka, hogy a fenyőmagmeglehetősen drága.
Lehet sütemény ízesítője, dekorációjaLehet sütemény ízesítője, dekorációja
Mivel nagyon magas a zsírtartalma, gyorsan avasodik, nem áll el sokáig. Egy hónapig biztonságosan tárolhatjuk száraz, hűvös helyen, de a mélyhűtőben akár három hónapot is kibír. Mézben jól tartósítható.
Mire használjuk a pinolit?
Szórhatjuk salátára, sós és édes süteményekbe, adhatjuk zöldség-, hús-, halételekhez is.Az olaszok pinolinak hívják. A fenyőmag nyersen kerül a pestóba.
Az íze megpirítva jön ki igazán, legegyszerűbb száraz serpenyőben vagy sütőben néhány percig hőhatásnak kitenni.
Olaszországban híres a pignoli keksz. Tunéziában a mentateát szórják meg alaposan fenyőmaggal, majd a mentás magokat kiskanállal lehet kienni a pohárból.
A szárított paradicsommal hihetetlen együttest alkot a fenyőmagA szárított paradicsommal hihetetlen együttest alkot a fenyőmag
Egészséges magocska
Antioxidáns, tele van telítetlen zsírsavakkal, és nagyon sok benne az E-vitamin. Magas kálium- és magnéziumtartalmú finomság, csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.
Zöld tészta
Hozzávalók:5-6 bazsalikomlevél
fél csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
kevés igazi parmezán

bors
olívaolaj
pár szem fenyőmag
spagetti tészta
Elkészítés: A tésztát feltesszük főni. Amig fő, a fokhagymát apróra vágjuk és megpirítjuk. Az összes hozzávalót mixerbe tesszük, a pirított fokhagymát is hozzáadjuk és összedaráljuk, amíg zöld masszát kapunk. Ezt összekeverjük a kifőtt tésztával, átforrósítjuk, és azonnal tálaljuk.
Fenyőmagos vitaminsaláta
Hozzávalók:
5 dkg fenyőmag
1 fej saláta
2 db paprika
4 db paradicsom
1 db kígyóuborka
1 csokor újhagyma
1 db sárgarépa
1 csokor retek
1 db paradicsompaprika
Az öntethez: olívaolaj, borecet, só, őrölt bors, fűszersó vízzel elkeverve
Elkészítés: A salátát levelekre szedjük, megmossuk, majd egy salátástálat kibélelünk velük. A többi hozzávalót ízlés szerint szeleteljük vagy kockákra aprítjuk, a sárgarépát gyufaszál vékonyra reszeljük. Az alapanyagokat a salátalevelekre halmozzuk, fenyőmagot szórunk közé. Rálocsoljuk a salátaöntetet, és bőven megszórjuk fenyőmaggal a saláta tetejét.
Sült alma vaníliás túróval
Hozzávalók:
4 savanykás alma
1 evőkanál olvasztott vaj
8 teáskanál barnacukor
25 dkg túró
1 pohár joghurt
2 csomag vaníliás cukor
4 teáskanál fenyőmag
Elkészítés: Az almákat kettévágjuk, a magházat kikaparjuk. Vágott felükkel lefelé tűzáló tálba rakosgatjuk, megcsepegtetjük az olvasztott vajjal, és megszórjuk cukorral. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon 15 percig sütjük. A túrót összekeverjük a joghurttal és a vaníliás cukorral. A fenyőmagot zsiradék nélkül gyorsan megpirítjuk. A sült almákat tányérra szedjük, a túrókrémmel meglocsoljuk, rászórjuk a pirított fenyőmagot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése