Tészta: Laktatva fogyaszt.
Rostok nélkül nehezen megy a fogyás.Ezért kell arra is figyelni,hogy étrendünk rostban gazdag legyen.Csak így pörgethető fel az emésztés,a zsírégetés.Recepjeink ebben lehetnek segítségére.
A legkézenfekvőbb rostforrás a teljes kiőrlésű tészta.Glikémiás indexe alacsony,így nem dobja meg a vércukorszintet és sokáig laktat..Próbálja ki.
Reggeli.
-Túrókrém gazdagon.
Karikázzon fel 1 kivit,vájja ki 1/2 grépfrút húsát,szeleteljen fel 1 körtét,majd keverje el 10 dkg friss túróval és pár kanálnyi joghurttal.Ízesítheti csipetnyi őrölt fahéjjal és kevés mézzel.
-Sonkás-kivis szendvics.
Fogjon két szelet abonett kenyeret kenje meg vékonyan édes mustárral.Tegyen rá 1-1 szelet pulykamellsonkát és kivikarikákat.
-Vajas kenyér-retekkel.
Kenjen meg 1 szelet magos kenyeret vékonyan vajjal,fektessen rá 1 szelet sajtot,és karikázzon rá bőven szép piros retket.
1.nap:Ebéd.
Répával-Cukkinivel.
Főzzön ki 6 dkg spagettit.Vágjon össze 1 gerezd fokhagymát.Aprítson fel 5 dkg gombát,1 sárgarépát,1 cukkinit,és teáskanálnyi olajon pirítsa az egészet össze.Sózza,borsozza.Szűrje le a tésztát,keverje össze a zöldséggel,3 evőkanányi borecettel és teáskanálnyi pesztómártással.Hűtse le.
Tipp:Vágjon csíkokra 3 szelet füstölt sonkát,és tálaláskor szórja a tetejére.
10 órai/uzsonna.
Egy pohár almakompótba keverjen 2 teáskanálnyi zabpelyhet.
Vacsora:Sonkával.
Főzzön ki 5 dkg tésztát,szűrje le.Keverje össze 5 dekányi sonkakockával,2 csíkokra vágott paradicsommal,1 felkockázott póréval,és 1 felkockázott zöldpaprikával.A z egészet simítsa 1 kisebb sütőformába,locsolja meg pár kanál tésztalével,a tetejére pedig szórjon reszelt sajtot.Körülbelül 10 percre tolja be 180 fokra előmelegített sütőbe.
2.nap:Ebéd.Tojással.
Főzzön ki 5 dkg tésztát.Pucoljon meg és vágjon össze 2 szál pórét,5 dkg gombát és 1 cukkinit.Teáskanálnyi olajon pirítsa meg a zöldségeket.Adja hozzá a tésztát.Verjen fel 2 tojást 3 evőkanálnyi ásványvízzel,sózza,borsozza,és öntse a serpenyőbe.Lassú tűzön hagyja megszikkadni.A tetejére szórjon reszelt sajtot.
10 órai/uzsonna.
Keverjen ki 10 dkg túrót 7 dkg felengedett mélyhűtött málnával és kevés édesítőszerrel.
Vacsora:Paradicsomos húsgombóccal.
Készítsen kis húsgombócokat.
Hozzávalók:
8 dkg sovány darált hús,só,bors,2 teáskanálnyi zabpehely.Kevés olajjal kikent serpenyőben süsse szép pirosra.Szedje ki 1 tányérra.
Vágjon össze 2 kisebb pórét,2 sárgarépát,1/2 piros húsú paprikát.Pirítsa össze,majd tördeljen rá 2,5 dkg nyers spagettit.Öntse fel 4 dl konzerv vágott paradicsommal és 1,5 dl húslével.Sózza,borsozza,dobjon bele csipetnyi cukrot is.Lassú tűzön rotyogtassa úgy 15-20 percet.Tálalás előtt dobja vissza a gombócokat,forralja össze.
3.nap:Ebéd:Spárgával.
Csurgasson le a levétől 30 dkg konzerv zöld spárgát,majd vágja össze.Főzzön ki 7 deekányi orsótésztát (durum ).Szűrje le,majd keverje össze a tésztával.
Az öntet hozzávalói:
3 evőkanál borecet,só,bors,1/2 teáskanál mustár,teáskanálnyi zöldfűszerkeverék,csipet cukor,teáskanálnyi olaj.Öntse a tésztára,majd keverjen bele 5 dekányi félbevágott paradicsomot és 10 dekányi sovány sonkát.
10 órai/uzsonna.
Készítsen turmixot 3 dl tejből,2 teáskanálnyi zabpehelyből,1/2 citrom levéből,7 dkg mélyhűtött szederből és teáskanálnyi mézből.
Vacsora:Póréval-pulykával.
Vágjon vékony csíkokra 10 dkg pulykamellfilét,karikázzon fel 2 póréhagymát,5 dkg gombát.Főzzön ki 5 dkg spagettit.Forrósítson meg teáskanálnyi olajat,pirítsa meg benne a húst;sózza,borsozza.Adja hozzá a gombát és a hagymát,párolja össze,majd öntse fel 1.5 dl húslével.Keverjen bele teáskanálnyi ketchupot,és rotyogtassa össze.Szűrje le a tésztát,keverje el a zöldségekkel.Tálaláskor szórjon rá zöldfűszerkeveréket.
4.Nap:Ebéd:Brokkolival.
Főzzön ki 5 dkg tésztát.Főzzön 1 keménytojást,hagyja állni ,majd pucolja meg és vágja kockákra.Enyhén sós vízben főzzön ki 40 dkg brokkolit,majd szűrje le.Keverjen el 5 dkg joghurtot 1/2 teáskanálnyi mustárral,sózza,borsozza.Karikázzon fel 1 szem paradicsomot,nyomjon rá 1 gerezd fokhagymát.Keverje össze a hozzávalókat;kóstolja meg,ha kell,sózza,borsozza utána.
10 órai/uzsonna.
Kenjen meg sovány sajtkrémmel 1 magos abonettet,és karikázzon rá 1 paradicsomot.
Vacsora:Hallal.
Főzzön ki 5 dkg spagettit.Vágjon apróra 1 fej karalábét és 1 vöröshagymát.Tegye fel főni a karalábét körülbelül 2 dl húslével,közben kockázzon fel 10 dekányi tengeri halat,és kevés olajon süsse szép pirosra.Ha kész,vegye ki a serpenyőből.Dobja bele a hagymát,párolja meg.Szedje ki a karalábét (a levét ne öntse ki ),és tegye a hagymára.Adjon hozzá zöldfűszert (például:petrezselymet ),sózza,borsozza,majd öntsön alá keveset a főzőléből.Végül dobja bele a halat,főzze fel.Szedje a tésztára.
5.Nap:Ebéd:Zöldséggel-olívabogyóval.
Főzzön ki 10 dkg tésztát;a felét tegye el vacsorára.Keverjen el 3 evőkanálnyi friss citromlevet,sót,borsot,csipet cukrot,1/2 teáskanál mustárt,és teáskanálnyi olajat.Zúzzon össze 1 gerezd fokhagymát is.Forgassa össze a tésztával,hagyja kicsit állni.Közben vágjon félbe 3 kisebb paradicsomot meg 4 olívabogyót,és karikázzon fel 1 kisebb pórét,illetve 20 dekányi kígyóuborkát.Ezeket is keverje a tésztához.Tálaláskor tegyen a tetejére 5 dekányi juhsajtot.
10 órai/uzsonna:
Reszeljen le 2 kisebb sárgarépát.Fogjon 2 szép szelet sovány füstölt sonkát,kenje meg vékonyan őrölt korianderrel vagy petrezselyemmel elkevert mustárral,és tekerje ezekbe a répát.
Vacsora:Póréval.
Karikázzon fel 35 dkg pórét,10 dkg sampinyont és 2 hámozott paradicsomot.Felforrósított olajban süsse át a pórét és a gombát.Adjon hozzá sót,borsot és szerecsen diót is.Tegye bele a paradicsomot,és öntse fel decinyi húslével.Rotyogtassa 10 percig.Vegye elő a délről meghagyott tésztát,és melegítse össze a szottyal.
Forrás: Kiskegyed 2017.Március 14. 26.évfolyam,11.szám (1283)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése