2015. július 21., kedd

Tökös receptek.

           
                                Nem csak főzeléknek finom a tök.

A tökfélék minden bizonnyal Közép-Amerikából származnak,bár vannak kutatók,akik nyugat-afrikai eredetét valószínűsítik.Régészeti leletek tanúsága szerint Krisztus előtt 5000 táján már biztosan termelték és fogyasztották a mai Mexikó területén élők,és jóval Kolumbusz érkezése előtt elterjedt az egész kontinensen.Sok egyéb,mára nagyon európainak számító zöldségfélével együtt a tökféléket is  Kolumbusz felfedező útjainak köszönheti az öreg kontinens lakossága.
Sokaknak a főzőtök szóról csak a tökfőzelék,legfeljebb a tökös-mákos rétes jut eszébe.A lényegében éretlen állapotban szüretelt,héjastól is fogyasztható zsenge tök azonban ennél sokkal változatosabban is elkészíthető.
Elsőre furcsának tűnhet az ötlet,de érdemes kipróbálni salátákban is ezt a zöldséget.Vékony karikákra szeletelve,vagy apróra kockázva,de csakis héjastól használjuk!Remekül illik a retekhez,a paradicsomhoz,a zöld leveles salátafélékhez.Készülhet belőle krémleves,tölthetjük,és ne hiányozzon a nyári grillpartik zöldség kínálatából se!

                            Diétázók jó barátja.

Tavasztól őszig kapható a halvány-héjú,hosszúkás alakú főzőtök,amelyet spárgatök,vagy úri tök névvel is illetnek.A zsenge úri tök vagy főzőtök olyan sokrétűen fogyasztható és annyi a jótékony hatása,hogy vétek lenne étrendünkből mellőzni!

Magas rost-és víztartalmának köszönhetően jótékonyan befolyásolja az emésztést,nagyobb mennyiségben vízelhajtó.Ásványi-anyag-összetétele segíti a kalcium beépülését a csontokba.Megfelelő arányban tartalmaz nátriumot,mangánt,rezet és cinket.Nyersen fogyasztva viszonylag magas a C-vitamin-tartalma,béta-karotin és B1,B2-vitamin is található benne.

A kisméretű,18-20 cm hosszúságot elérő halványzöld példányok a legértékesebbek.Kalóriában jóllehet igencsak szegény a zsenge tök,és fehérje-,valamint szénhidráttartalma is alacsony,de kiemelkedően magas a szerves sótartalma,ami kifejezetten előnyös diétázók,sportolók és egyoldalúan táplálkozók számára.A szerves só elsősorban a máj és a hasnyálmirigy működésében játszik kiemelkedő szerepet.

                                Tökös puffancs.

Hozzávalók:1 tök,5 dkg liszt,5 dkg edami sajt,2 tojás,só,késhegynyi szódabikarbóna,bors,olaj.
A tököt meghámozzuk,félbevágjuk,magvas belsejét kikaparjuk.20 percet állni hagyjuk,majd kicsavarjuk.Tálba tesszük,belekeverjük a felvert tojásokat,majd annyi lisztet teszünk hozzá,hogy galuskasűrűségű legyen.Sóval,borssal és sajttal ízesítjük,késhegynyi szódabikarbónát teszünk bele.Forró olajban kanálnyi mennyiséget szaggatunk,és megsütjük a puffancsokat.Kapormártással tálaljuk.

                            Húsos kenyér.

Hozzávalók:25 dkg főzőtök,1 db padlizsán,50 dkg darált csirkemell,40 dkg vajas tészta,1 fej vöröshagyma,3 db tojás,4 evőkanál olaj,4 evőkanál zsemlemorzsa,1 csokor petrezselyemzöldje,só,bors.
A felaprított hagymát az olajon megdinszteljük,megpirítjuk rajta a húst,sózzuk,borsozzuk.Hozzáadjuk az apróra kockázott tököt,padlizsánt,és elfőzzük a levét.Ha kihűlt,finomra vágott petrezselyemmel,zsemlemorzsával,két tojással összedolgozzuk.Tésztával kibélelt formába halmozzuk,a tészta széleit ráhajtva befedjük.Felvert tojással lekenjük,és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

                             Tökös-mákos rétes.

Hozzávalók:2 rúdhoz: 50 dkg sütőtökhús,4 lap rétestészta,25 dkg porcukor,10 dkg darált mák,1 tojás,2 evőkanál vaj,1,5 dl tejföl,1 citrom reszelt héja,só.
A feldarabolt tököt sütőben megsütjük.A húsát kikaparjuk,nagyjából fél kilónyit villával összenyomkodunk.Összekeverjük a mákkal,tejföllel,és sóval,citromhéjjal ízesítjük.Egymásra rakunk két réteslapot,és kis olvasztott vajjal meglocsoljuk.A tölteléket rákenjük,rétesnek feltekerjük,utána felvert tojással lekenjük.A másik rudat a maradék töltelékből hasonlóan készítjük el.Közepes lángon készre sütjük.

Forrás: TVR Újság 2015.július 27.-augusztus 2.    31.Hét.













Cukkinis,vagy patiszonos ( csillag tök ) lecsó.

                  lecsós cukkini, vagy patiszon (csillag tök) hozzávalói 4 személyre: 500 gr. zsenge, apró cukkini, vagy 70 dkg. patiszon, 6-8 darab paprika, 2-3 paradicsom, 2 nagy fej hagyma,10-15 dkg füstölt szalonna, só, pirospaprika.

Elkészítése:
Ha igazán zsenge cukkinit tudunk venni (maximum 10-15 cm-es), akkor azt meghámozni se kell, csak két végét levágni, megmosni és kb 1,5 cm-es karikákra vágni. A patiszont mindenképpen meg kell hámozni, ha azonban ebből is sikerül kisebb darabokat vásárolni, akkor nem kell kimagozni. A nagyobb darabokat félbe vágjuk és kimagozzuk. (ezért kell belőle többet venni mint a cukkiniből, mert a héj és a mag az súlyveszteség). A patiszont is felaprítjuk 1,5-2 cm vastag kockákra, hasábokra A hagymát, paprikát is megtisztítjuk, felkarikázzuk a paradicsomnak is lehúzzuk a héját. A szalonnát apró kockákra vágjuk.
Egy nagyobb serpenyőben, vagy lábasban kiolvasztjuk a szalonnát, vigyázzunk meg ne égjen, csak szép aranybarna legyen. Rátesszük a hagymát és megdinszteljük, majd hozzátesszük a paprikát és megsózzuk. Lefedve megpároljuk a paprikát. Amikor félig megpárolódott hozzátesszük a cukkinit, vagy a patiszont, és a paradicsomokat negyedbe vágva. Újra megsózzuk. Tovább pároljuk, amíg minden megpuhul. Ekkor adjuk hozzá ízlés szerinti mennyiségben a piros paprikát és hagyjuk a leve besűrűsödjön. Ekkor kész is és tálalhatjuk.
Aki még tovább szeretné dúsítani, az tehet bele virslit vagy kolbászt, akkor amikor a cukkini és a paradicsom már levet eresztett és puhulni kezd.
Ha tojással akarjuk dúsítani, akkor tegyünk hozzá még egy kevés zsíradékot, amikor már kész a lecsó, majd öntsük rá a felvert tojásokat és folyamatosan kevergetve – hogy le ne tapodjon – süssük készre.
Tipp: A lecsóscukkini, vagy patiszon grillezett, hirtelen sült húsok mellé is kiváló köret


                                                                                   
   


Tökfánk recept

hozzávalók / 4 adag

  • 1 kg közönséges tök (zsenge )
  • 2 db tojás
  • 10 dkg finomliszt
  •  ízlés szerint
  • 1 csokor kapor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors ízlés szerint (őrölt)
  • elkészítés

    1. A tököt durva sajtreszelőn lereszeljük. Összekeverjük a tojással, az apróra vágott kaporral, a zúzott fokhagymával.
    2. Annyi lisztet teszünk hozzá, hogy kb. galuska állagú masszát kapjunk. Sózzuk. 
    3. ízlés szerint őrölt borssal ízesítjük.
    4. Bő, forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

                                     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése