2015. augusztus 22., szombat

Ínyencek kedvence az őszibarack.



                                                       Ínyencek kedvence az őszibarack.



Már júniusban érni kezd az első hazai fajták,és egészen szeptember végéig találkozni a sárga-és fehér húsú,lédús és rostos őszibarackkal.
Vélhetően már Krisztus előtt 2000 környékén fogyasztották az őszibarackot.Magyarországon a 16.században ültették az első barackfákat.Bár őszibaracknak hívják,az őszhöz valójában csupán annyiban kötődik,mint bármely sok fajtával rendelkező nyári gyümölcs.Kezdetben egyszerűen barackként emlegették,megkülönböztetve a sárgabaracktól,és csak később,mikor a nyár végi,ősz eleji,rostos,magvaváló barackfákat mind több helyen meghonosították,ragadt rá az őszibarack elnevezés
A fák meleg-és talajigénye a szőlőéhez hasonló,ezért is fordulhatott elő,hogy a filoxéra által elpusztított szőlőtermő vidékekre telepítették nagy számban.Az elterjedését ennek a betegségnek köszönheti:a járvány idején parlagon maradt területekre sok helyen őszibarack fákat ültettek.Ma pedig már szinte igazi hazai gyümölcsként tartjuk számon.

                                     A nyár ajándéka.

Kánikulában,amikor nemcsak sok folyadékra van szükség,de a folyadékveszteség következtében számos ásványi anyag pótlását is igényli a szervezet,85-90 százalékos víztartalma miatt az őszibarack fogyasztása tökéletes megoldás.A baracknak ugyanakkor alacsony a kalóriatartalma.
Az emberi szervezet számára ideális arányban tartalmaz magnéziumot és kalciumot,ami igen kevés gyümölcsről vagy zöldségről mondható el.Kifejezetten sok kálium és foszfor található benne,de számottevő a húsában a C-vitamin és B-vitaminok mennyisége.

Az őszibarack és a nektarin ( a sima héjú kopasz barack ) egyaránt frissen a legfinomabb.Persze leves éppúgy készülhet belőle,mint gyümölcs saláta,köret és számtalan édesség.Fagylalt és sorbet alapanyaga a legforróbb napokra,túróval,tejszínnel társítva üdítő pohárként,de pite-,lepény-,torta-és süteményalkotó is lehet.Természetesen lekvárt is főzhetünk belőle,és eltehetjük télre mélyhűtőben.Érdemes megkóstolni a grillezett őszibarackot!

                                         Őszibarack lepény.
Hozzávalók:30 dkg rétesliszt,6 tojás,18 dkg vaj,18 dkg kristálycukor,12 dkg porcukor,1,5 kg őszibarack,1 citrom reszelt héja,1 teáskanál sütőpor.
A vajat a kristálycukorral és a tojás sárgájával habosra keverjük.Hozzáadjuk a lisztet,a sütőport és a reszelt citromhéjat.Margarinnal kikent,lisztezett tepsibe simítjuk,megsütjük.Közben a gyümölcsöt cikkekre vágjuk,és a sült tészta tetejére sorban kirakjuk.A tojásfehérjét a beleszitált porcukorral kemény habbá verjük.A habot a gyümölcs tetejére kanalazzuk,a sütőbe visszatoljuk,és további 15-20 percig sütjük.

                                     Túrótorta.

Hozzávalók:50 dkg őszibarack,50 dkg tehéntúró,4 dl natúr joghurt,2 dl tejszín,2 csomag zselatin por,12 dkg zab keksz,10 dkg vaj,10 dkg porcukor.
A kapcsos tortaformát fóliával kibéleljük.Az összetört zabkekszet az olvasztott vajjal elkeverve belenyomkodjuk a formába.A barackokat félbevágjuk,kimagozzuk.A tejszínt félig fölverjük,hozzáadjuk a zselatinport,és fölverjük.A túrót a cukorral és a joghurttal elkeverjük,hozzáadjuk a tejszínhabot.A kekszre tesszük a krém felét,erre rakjuk a barackokat,a maradék krémmel befedjük.

                                        Barackos csirkemell.

Hozzávalók:4 vastag szelet csirkemell,2 nagy magvaló őszibarack,20 dkg reszelt sajt,só,kevés fahéj,olaj.
A húst besózzuk,megszórjuk egy kis fahéjjal,és kevés olajon mindkét oldalról megsütjük.Az őszibarackot meghámozzuk,a fél őszibarackokat legyezőszerűen bevagdossuk.A hús szeleteket tepsibe tesszük,mindegyikre borítunk egy őszibarackot,és megszórjuk reszelt sajttal.Forró sütőbe tesszük annyi időre,amíg a sajt megpirul.Kukoricás rizzsel tálaljuk.


Forrás: TVR Újság 2015.Augusztus 17-23.       34.Hét.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése