2015. november 19., csütörtök

Káposztából készült ételek.



                                     Lucskos káposzta.





Hozzávalók: 2 kis zsenge fejes káposzta,
                     1 csokor kapor,
                     1 nagy pohár tejföl,
                     1 evőkanál liszt,
                     80 dkg sertés comb,
                     1 fej vöröshagyma,
                     étolaj,só,pirospaprika,1 babérlevél,kevés ecet,
                     kevés őrölt fehér bors,
                     kevés őrölt fűszer kömény.

A káposztát szeletekre vágjuk,gyengéden megsózzuk,félre tesszük.
Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre fonnyasztjuk,rárakjuk a szintén apróra vágott ( kockákra )vágott húst.Mikor a hús kifehéredett rá szórjuk a piros paprikát.Annyi vizet teszünk rá,hogy éppen csak ellepje.Feddő alatt félig puhára pároljuk.Ha félig puha a hús, hozzáadjuk a káposztát, felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje beleteszünk 1 babérlevelet s készre főzzük.Amíg fő az étel addig elkészítjük a tejfölös,lisztes,kapros habarást ( 1 evőkanál lisztet a tejföllel és a kaporral össze keverjük;ha szükséges öntünk hozzá annyi vizet,hogy kissé folyékony legyen ).Ha kész az étel,teszünk bele egy kevés ecetet,őrölt fehér borsot,kevés őrölt fűszer köményt,ízlés szerint sót,és a tejfölös keveréket bele csurgatjuk ( közben állandóan kevergetjük,hogy nehogy csomós legyen ).Ha az étel felforrt,akkor még 2-3 percig még forraljuk s lehet tálalni.





Savanyú káposzta leves ( Korhely leves )

Hozzávalók: 25 dkg savanyú káposzta,1 evőkanál zsír,1 erő-vagy húsleves kocka,1 evőkanál liszt,1 kis fej vöröshagyma,1 kávéskanál pirospaprika,4 dkg füstölt szalonna,1 dl tejföl,1 mokkáskanál só,5 dkg füstölt parasztkolbász.

A savanyú káposztát 1 liter vízben puhára főzzük.A füstölt szalonnát kockákra vágjuk,a kolbászt vékony karikákra vágjuk,mind kettőt a levesbe tesszük,velük együtt a leveskockát is.A lisztből és a zsírból rántást készítünk,hozzátesszük a finomra vágott hagymát és a pirospaprikát,kevés vízzel hígítjuk,a levesbe keverjük és 10 percig forraljuk.Tálalás előtt keverjük bele a tejfölt.

( előkészítésként,a savanyú káposztát vízben kimossuk,de nem áztatjuk ki túlságosan,a vizet kinyomkodjuk belőle. )



                                                                                   




    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése