2017. június 24., szombat

Egy szín-két árnyalat.



               Egy szín-két árnyalat.



Mérete: a blúz 88-96 cm-es mellbőségre való.
Hozzávalók:120 cm széles,fehér,műszálas batisztból kb;140 cm;világos és sötét gyöngyfonal.



A szabásmintát négyzetháló segítségével csomagolópapírra felnagyítjuk.Ellenőrizzük,hogy a szabásrajz jó-e a méretünkre.
A blúzt az alján 2, a többi helyen 1 cm-es ráhajtással szabjuk ki,majd összeférceljük.A nyakkivágást húzzuk össze fércöltéssel,próbáljuk fel a darabot és bontsuk szét a fércet.



Az elejére az I.mintát ( a rajz az egyik felét ábrázolja,a másik ennek tükörképe ),az ujja középvonalára,a nyakkivágástól 21 cm-re a II. mintát másoljuk át.A hímzést a jel magyarázat szerinti színekkel és öltésekkel készítjük.
Hímzés után összevarrjuk a blúz részeit.A nyakkivágáson kb; 5,a csuklónál 3 cm szélesen beráncoljuk az anyagot,és össze húzzuk a nyakkivágás méretére. ( 1-2.ábra )





majd átvarrjuk a ráncokat a 3-4.ábra szerint.A nyakkivágást keskeny pánttal dolgozzuk el.
A blúz alját kétszer 1-1,az ujját fél-fél cm-re hajtsuk vissza,és varrjuk le.Az alját világos fonallal,boszorkányöltéssel,az ujja végét 1 sor,a nyakpántot 2 sor huroköltéssel díszíthetjük.A nyakkivágást sodrott zsinórral zárhatjuk.



                            Szín,és öltés magyarázat.


Forrás: Fürge ujjak magazin Ősz-Tél '87-88



A boszorkány-öltés (keresztöltés): Az anyagokat úgy helyezd az öledbe, hogy a ruha fonák oldala nézzen feléd. A varratot balról jobbra (balkezesek fordítva) készítsd, és mindig csomóval kezdd. 


Az első öltésnél a fonákoldalról szúrd be a tűt, majd a színoldalon jobbra és felfelé („Z” irányban) 5 mm távolságban szúrd be az anyagba. Ezután a varrás haladási irányával ellentétesen 3-4 mm-re szúrd fel, majd húzd ki a tűt. Az öltések mérete és a két öltéssor távolsága az alapanyagtól függően változik. A következő öltéshez jobbra és lefelé („S” irányban) 5 mm-re öltünk be az alapanyagba, 3-4 mm hosszan a varrásiránnyal ellentétesen told a tűt, majd húzd ki. Öltésenként váltogasd a továbbítás irányát. 

A keresztöltés átmenő varrat, a varratkép a színoldalon keresztöltés, a fonákoldalon két vízszintes, párhuzamos szaggatott öltéssor látható. 

Forrás: http://www.noiportal.hu/main/npnews-3522.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése