2018. október 10., szerda

Kötési fortélyok.


                            Kötési fortélyok.


A pamutfonalból kötött holmikat összeállítás előtt érdemes kimosni,mert ha lazán kötöttünk volna,mosás után megnyúlhat,és így még ,,idejében" visszabonthatjuk a ,,fölösleget"
-Ha sálat,kardigánt vagy mellényt kötünk (és minden olyan darabot,ahol a széleket nem kell összevarrni),a szélső szemeket szélszemként kössük.
-Még gyakorlott kötők is sokszor panaszkodnak,hogy a sima kötésnél a munka viszályán a szélek közelében 2 soronként ,,csíkos" lesz a darab.Ez kiküszöbölhető,ha két különböző méretű tűvel,soronként váltva kötünk.A fordított sort kössük a kisebb tűvel.A két tű mérete csak egy fél számmal különbözzön.
-Aki a kezdősort csak nagyon szorosan tudja  tűre szedni,annak érdemes két tűt egymáshoz,illetve összefogni,és erre szedni fel a szemeket,és végül az egyik tűt kihúzni a kezdősorból.Így igazán rugalmasabb lesz a kezdés.
-Pamut fonalból nem könnyű egyenletesen kötni,mert nem elég rugalmas ahhoz,hogy a kézi kötés egyenetlenségeit korrigálná.Összeállítás előtt a darabokat formára igazítva ki kell gombostűzni egy vizes ruhával letakarva és megvárni,amíg mindkettő megszárad.

Forrás: Fürge ujjak 1996.Május (5.szám)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése