2014. május 24., szombat

Mindig kéznél van.


Nem tévedés,mikor azt mondjuk,hogy ezt a nyakban és vállon is bemutatott darabot kézzel és kézen kötöttük.Ezt a mostanában terjedő új technika meghódít mindenkit,aki csak megismerkedik vele.A karunkkal dolgozunk,mint két kötőtűvel,és hihetetlenül gyorsan kész esz a sál.





Akinek csak vékony fonala van,de tetszik a színe,nem kell lemondania arról,hogy ebből készítsen kézen kötött sálat.Fogjon össze belőle több szálat,és már kezdheti a munkát,csak arra kell jobban figyelnie,hogy mindig együtt maradjanak a fonalak.




                                            Kézen kötve.

A színes sálak és kendők korát éljük,aki csak teheti,kötött,horgolt vagy valamilyen kelméből készített darabot teker a nyaka köré,itt a lehetőség,hogy megtanuljuk,hogyan kössünk egy 
röpke óra alatt saját kézzel és saját kézen divatos sálat.Az elkészítés menetét most különösen részletesen írjuk le,hogy bárki megtanulhassa ezt a különleges technikát.Aki már dolgozott kötőtűvel,hamar rájön,hogy ez az újdonság mennyi hasonlóságot mutat a hagyományos módszerrel.Ha van egy kicsit vastagabb fonalunk,már csak a két karunk kell,és kezdhetjük a kézen kötést!

A sálat kössük elég hosszúra,fogjuk össze,és a szokásos módon tegyük a nyakunkba.Ha összevarrjuk a sál két rövidebb végét,kétszer is a nyakunk köré tekerhetjük a nagy sálkarikát.Kendőként is mutatós lesz; terítsük a vállunkra,és a laza szemek a fonal súlyától széthúzódnak majd.




Kössünk hurkot a fonal végétől 150 cm - re. A fonalat fogjuk meg bal kézzel,a rövid szál kerüljön a hüvely-,a hosszú pedig a mutatóujjunkra.





Dugjuk a kezünket a hurokba.Szorítsuk meg kissé a csomót,de a hurok ne legyen túl szoros.




A csomó alatt fogjuk marokra a fonalvégeket,a két ujjunkkal nyissuk szét a szálakat,és feszítsük meg ;a rövidebb fonal a hüvelykujjunkon,a gombolyag felőli rész a mutatóujjunkon tekeredjen.Alulról nyúljunk a bal oldali hurokba.




Fogjuk meg a mutatóujjunkon lévő szálat,és húzzuk át a hurkon.
Az így keletkező hurokba dugjuk be a jobb kezünket,igazítsuk a csuklónkra.
Kissé szorítsuk meg,hogy ugyanakkora hurkot kapjunk,mint az előző.Ezt ismételjük,amíg 10 - 12 szem lesz a kezünkön.Ha ezekkel készen vagyunk,a rövid fonalvéggel már nem dolgozunk,hagyjuk a munka végére,amikor majd egy - két csomóval rögzítjük.





Megvan egy sorunk a jobb karunkon.A jobb kezünkkel fogjuk meg a fonalat,a bal kezünkkel pedig húzzuk rá az első szemet.Ezzel egy új hurkot készítettünk.




A jobb kezünkben tartott új hurokba dugjuk bele a bal kezünket,és igazítsuk a csuklónkra,hogy nagyjából ugyanolyan szoros legyen a szem,mint az első sorban lévők. Ezt ismételjük,amíg el nem fogy a jobb kezünkön lévő összes szem.Azaz mind a 10 - 12 szem átkerül a jobb kezünkről a balra.Így növeljük a sorok számát,amíg el nem érjük a kívánt hosszúságú sálat.




A befejezéshez nem egy hanem két szemen húzzuk át a jobb kezünkbe fogott fonalat,viszont már ne tegyük a hurkot a bal kezünkre,hanem ejtsük a kötésre,és kissé szorítsuk meg,így fogyasszuk a szemeket,amíg csak egy marad Vágjuk el a fonalat,húzzuk át ezen az utolsó szemen,és csomózzuk meg néhányszor.

Forrás:Praktika Magazin.








https://www.youtube.com/watch?v=ahrUjZQkEaQ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése