2014. december 21., vasárnap
Kedvenc tésztáim.
Kedvenc tésztáim.
Sütőporos tészta:Klasszikus süteménytészta,zsiradékból,cukorból,tojásból,lisztből és tejből.Könnyedségéről a sütőpor gondoskodik.Fontos,hogy mielőtt a tésztához adnánk,keverjük össze a liszttel,különben a sütemény nem dagad meg szépen a sütőben.Ugyanezért a tésztát a sütőporos liszt hozzáadása után már nem szabad sokáig keverni.
Egyensúly tészta:Ugyanakkora mennyiségű liszt,cukor és zsiradék és tojás. ( A tojás súlya körülbelül 50-60 gramm,ehhez lehet viszonyítani:például 2 tojás esetén 12 dkg liszt stb. ) A tésztát a habbá kevert tojásfehérjével lazíthatjuk.Segítségképpen sütőpor is mehet a lisztbe.Mindenféle finom gyümölcsös süteményhez alkalmas.Fontos,hogy a hozzávalók legyenek szoba hőmérsékletűek.!
Omlós tészta:Egyszerű elkészíteni,különösen,ha a hozzávalókat konyhai robotgéppel gyúrjuk össze,hogy kellően omlós legyen,arról a zsiradék gondoskodik.Fontos,hogy minden hozzávaló hideg legyen.Az omlós tésztát akár órákkal a sütés előtt is elkészíthetjük.A felhasználásig tároljuk hideg helyen.
Kelt tészta:Egyszerű és sokoldalúan felhasználható.Egyetlen hátránya,hogy viszonylag sok időt vesz igénybe az elkészítése a kelesztések miatt.Egy kis gyakorlattal azonban már jól beilleszthetjük az elkészítését más tevékenységek közé.
Piskóta tészta:Könnyedségéről a bőséges tojástartalma gondoskodik.A tojásokat szétválasztva levegős habbá verjük.Fontos,hogy a hozzávalókat csak lazán forgassuk össze,majd azonnal süssük meg a tésztát,és a sütés idejének letelte után se nyissuk ki a sütő ajtaját.
Égetett tészta: Kétszer kell melegíteni: az égetett tésztát megfőzzük,aztán megsütjük.Először a lisztet a forró víz és zsír keverékében gombócokká keverjük,aztán adjuk hozzá a tojásokat.Az égetett tészta kitűnő alapanyag aprósüteményekhez és fánkokhoz.
http://www.origo.hu/tafelspicc/technologia/20130313-a-tokeletes-egetett-teszta-lepesrol-lepesre.html
Töpörtyűkrém.
Nemcsak falatka formában ízletes a töpörtyű,hanem ledarálva,ízesítve krémnek is.
Az egyik népszerű recepthez szükségünk van;
- 30 dkg töpörtyűre,
- 3 főtt tojásra,
- 1 nagyobb lila-vagy vörös hagymára,
- 3 gerezd fokhagymára,
- 2 teáskanálnyi pirospaprikára,
ízlés szerint sóra-borsra,
- 2-3 evőkanál tejfölre.
Kezdésnek a tepertőt megdaráljuk ( én a tojást is,a hagymát is,fokhagymát is a tepertővel együtt megdarálom ). De aki nem így akarja az a tojást vágja apró kockákra,és keverje hozzá a töpörtyűkrémhez. A hagymát reszelje le és ezt is keverje bele a masszába,a fokhagymát zúzza össze és a piros paprikával,sóval-borssal szintén keverje bele a masszába. A jól kidolgozott masszához kanalanként hozzá adom a tejfölt. Ha nagyon masszív a krém több tejfölt használok. Tojás helyett dúsíthatjuk főtt krumplival,tejföl helyett használhatunk kefirt.
Tepertős pogácsa.
Hozzávalók: Fél kiló liszt,
3 dkg élesztő,
1 deci tejföl,
35 dkg darált tepertő,
15 dkg vaj,
1 tojás,tej,ízlés szerint só.
Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk,a hozzá valókkal tésztát gyúrunk,vékonyra kinyújtjuk,utána össze hajtogatjuk és fél óráig pihentetjük,ezt még kétszer megismételjük s végül 2 cm vastagra kinyújtva,tetejét rács alakban bevagdossuk,majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk,ki zsírozott vagy vajazott tepsibe rakjuk,tojással megkenjük és élénk tűznél megsütjük.
( Én a tepertőt bele dolgozom a tésztába,nem pedig a tészta tetejére kenem )
Tepertős csiga.
Hozzávalók: Fél kiló liszt,
1-2 deci tej,
3 dkg élesztő,
1 kávéskanál cukor,
2 tojás,
30 dkg darált tepertő,
1 margarin.
Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.A lisztet tálba öntjük,beletesszük az 1 deci meglangyosított tejet,a felfuttatott élesztőt. A maradék 1 deci langyos tejben elkeverjük a tojásokat,kevés sót,és a margarint ( a margarinból annyit hagyjunk amivel a tepsit kikenjük ) ,a cukrot se felejtsük hozzá adni.A liszthez adjuk,és fényesre hólyagosra dolgozzuk. Letakarjuk,meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyobb téglalapra nyújtjuk-húzogatjuk,megkenjük a tepertőkrémmel,és csigaszerűen feltekerjük,3-4 cm - es darabokra vágjuk,vágott felükre fordítva a kikent tepsibe sorakoztatjuk,letakarjuk,és addig kelesztjük amíg csaknem kitöltik a tepsit ( 20 perc ).
A sütőt előmelegítjük,aljára beteszünk egy forró vízzel félig telt lábast.A jól kelt tészta sütéséhez gőz kell! Közepes lángon aranybarnára sütjük ( 55-60 perc ).A tepsiben hagyjuk kihűlni.
-; Ha a tepertő nehezen kenhető,kissé langyosítjuk fel.
Tanács:Frissen nagyon finom,de ha nem fogy el mind,ajánlom,hogy fagyasszák le,mert kifagyasztva,újra melegítve még finomabb.
Lusta asszonyok tésztája.
Hozzávalók: 50 dkg túró,
30 dkg liszt,
20 dkg porcukor,
5 dkg vaj,
4 deci tej,
4 tojás,
3 csomag vaniliás cukor,
1 csomag sütőpor,
mazsola,csipet só.
Elkészítés:Lisztet a porcukorral,a sütőporral,a sóval és az egyik csomag vaniliás cukorral keverd össze. A tepsit kend ki a vaj felével,és a lisztes keverék felét szórd bele. A túrót egy villa segítségével törd össze,és morzsold a liszt tetejére. Szórd rá a mazsolát,és a maradék két csomag vaniliás cukrot,erre szitáld rá a lisztes keverék másik felét.
A tejet a tojással keverd össze,és fedd be vele a süti tetejét. Morzsold a tetejére a maradék vajat,és 170 fokos előre melegített sütőben 20-25 percig sütni.
Túrós-spenótos pogácsa.
Hozzávalók: fél deci tej,
2,5 dkg friss élesztő,
25 dkg liszt,
25 dkg túró,
10 dkg margarin,
1 tojás,
ízlés szerint só,
10 dkg leveles spenót
1 evőkanál olaj,
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerin őrőöt bors,
1 tojás a tészta megkenéséhez.
Az élesztőt a langyos tejbe morzsolva felfuttatjuk.A lisztet elkeverjük a túróval,a margarinnal,az élesztős tejjel,a tojással,sóval.
A spenótot kisebb csíkokra vágjuk,kevés olajon megfonnyasztjuk a zúzott fokhagymával és az őrölt borssal együtt..
Szűrőbe tesszük,kinyomkodjuk belőle a nedvességet,és a többi hozzávalókhoz keverjük.
Összegyúrjuk a tésztát,ha szükséges adunk hozzá még egy kevés lisztet.
1,5-2 órán át kelni hagyjuk,majd 2-3 centi vastagra kinyújtjuk,pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle,a pogácsákat megkenjük felvert,sózott tojással,majd 200-220 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.
Ez a recept a Meglepetés Magazinban jelent meg.
Megjegyzés: Én fagyasztott spenótot vettem s én egy fazék vizet forraltam,és egy lábast rá tettem,bele tettem a fagyos spenótot a zúzott fokhagymát s a gőz felett fel olvasztottam a spenótot.Én nem tettem bele a felolvasztott spenótba olajat,s nem nyomkodtam ki,hanem a gőz felett megfőztem a spenótot s hozzá adtam a többi hozzávalóhoz.Így is finom volt.
Sütőtökös kókuszgolyó.
Hozzávalók:
-50 dkg sütőtök,
-20 dkg háztartási darált keksz,
-10 dkg porcukor vagy édesítőszer,
-15 dkg darált dió,
-1 evőkanál lekvár/dzsem,
-5 dkg kókuszreszelék.
Elkészítés:
A tököt megsütjük,lepürésítjük.A kókuszreszelék kivételével összegyúrjuk az összes többi hozzávalóval.Golyókat formázunk,meghempergetjük a kókuszreszelékben,és már készen is vagyunk.
Ezt a receptet a Pingvin Magazin-ban találtam.
Pontosabban:Pingvin Magazin 2015.március 7. / 4. szám /
Eredeti tiramisu.
Hozzávalók:
- 4 dl tejszín kemény habbá verve,
- 3 csomag vaníliás cukor,
- 8 teás kanál kristály cukor,
- 50 dkg mascarpone,
- 2 teáskanál sütőlikőr,
- 1 doboz babapiskóta,
- 3 dl kávé,
- 3 teáskanál barna cukor,
- 3 evőkanál kakaópor.
Elkészítés: A mascarponét a kétféle cukorral és a sütőlikőr
felével jól kikeverjük.A tejszínt kemény habbá verjük,és
lazán a mascarponés krémbe forgatjuk.A babapiskóta
áztatásához,a kávét a cukorral és a maradék sütőlikőrrel
összekeverjük.A piskótákat egyesével,néhány másodpercre
belemártjuk,és egy üvegtál aljára helyezzük.A piskótára
simítsunk egy réteg krémet,majd addig folytassuk a
rétegezést,amíg tart a piskóta és a krém.A tetejére szórjunk
kakaóport,és hűtőszekrényben, Kb:fél órán át pihentessük.
Forrás:Tescó 2015.március.
Túrós lepény.
Hozzávalók:a tésztához: 30 dkg finom liszt,12 dkg margarin,2 tojás sárgája,2 dkg élesztő:a krémhez 50 dkg tehéntúró,2 tojás fehérje,5 dkg olvasztott vaj,1 evőkanál rétes liszt,5 dkg mazsola,1 reszelt citrom héja,15 dkg porcukor.
Elkészítés: A tésztát összegyúrjuk a lisztbe belemorzsolva az élesztőt. Belegyúrjuk a margarint, 2 tojás sárgáját. Fél óráig langyos helyen pihentetjük. Utána ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kibélelünk vele egy közepes nagyságú, lisztezett, kizsírozott tepsit. A krémhez 2 tojás sárgáját, a porcukrot, a vajat meg a túrót kikeverjük. Belereszeljük a citromhéjat, beletesszük az 1 kanál réteslisztet, a mazsolát meg a tojások kemény habbá vert fehérjét.A tészta tetejére simítjuk. Előmelegített sütőben, mérsékelt lángon megsütjük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése