2015. június 15., hétfő

Fasírt mindenféle kiszerelésben.


                                         Fasírt mindenféle kiszerelésben.



A fasírt készítésénél legyünk praktikusak:az alkalomtól,vagy a főzésre fordítandó időtől függően formázzunk kisebb vagy nagyobb golyókat vagy,pogácsákat vagy tepsibe illő rudat.Egyben azonban mindegyik megegyezik:ízének,sokszínűségének alapja a jó minőségű hús.
Általában sertésből készül,de gyakori a sertés-marha mixbö,baromfiból vagy újabban a halból készülő vagdalt is.Állaga,szaftossága a felhasznált hús zsírtartalmából is függ,de a hozzáadott tojás és a vízbe vagy tejbe áztatott kenyér mennyisége is meghatározza a végeredmény tömörségét.
A fasírt másik fontos hozzávalója a hagyma.Mehet bele apróra vágott sonkahagyma,újhagyma,metélőhagyma,illetve elengedhetetlen a jó ízhez a fokhagyma is.Ezek nyersen,vagy enyhén megdinsztelve is belekerülhetnek a húsmasszába,ki hogy szokta,ki hogy szereti.
A húspogácsa fűszerei a só és bors mellett a pirospaprika,a majoránna és borsikafű.De a muszakához hasonlóan kevés őrölt fahéj is mehet bele.

                              Nemzetek ízei.
A nyári grillszezon szinte elképzelhetetlen a parázson sült fasírt nélkül.A horvátok csevapcsicsát készítenek,jó esetben 3 féle húsból.A szivarra emlékeztető rudacskákat nyers hagymával és ajvárral kínálják.
A pleskavica szerb étel.A pogácsa szintén többféle húsból készül ( általában marha-,bárány-és sertés ).Jól illik hozzá az ajvár és a kaymak,utóbbi a tejfölhöz hasonlatos krém.A románok specialitása a mititei,más néven miccs.Szintén vegyes alapanyagokból készül,a fűszerezéshez koriandert,borsot,kakukkfüvet,ánizst,pirospaprikát,fokhagymát használnak.
A keleti ízvilágnak megfelelően különféle koftákra  már sokkal fűszeresebb íz jellemző.A libanoni koftához nagy mennyiségű fahéjat és petrezselymet adnak.
Különféle sajtokat is keverhetünk a húsmasszába,főtt tojás vagy kolbász is mehet az egyben sült fasírt közepébe-ennek megint csak az ízlés,a vállalkozó kedv szab határt.Ha tovább akarjuk ízesíteni a vagdaltunkat,zöldségeket is keverhetünk bele.



                          Tavaszi vagdalt egyben sült.

Hozzávalók:50 dkg darált sertéshús,1 közepes sárgarépa,1 teáskanál reszelt gyömbér,2-3 tojás,1 közepes burgonya,2-3 karfiolrózsa és brokkoli,1 piros kaliforniai paprika,2 gerezd fokhagyma,újhagyma szár,só,bors,20 dkg bacon,125 g kuszkusz.
A megtisztított sárgarépát,burgonyát,karfiolt sajtreszelőn lereszeljük.Tálba tesszük a darált húst,hozzáadjuk a lereszelt zöldségféléket,a kisebb darabokra szedett brokkolit,a kockákra vágott kaliforniai paprikát,a reszelt gyömbért,a hagymaszárat,borsozzuk és enyhén sózzuk,mivel a szalonna is sós.Hozzáadjuk a megduzzasztott kuszkuszt,az enyhén felvert tojást,és összedolgozzuk.A sütőformát ( őzgerincet ) kibéleljük alufóliával,amelyre keresztben rakjuk a szalonnaszeleteket,majd megtöltjük a vagdalt hússal,és befedjük a szalonna lelógó részeivel.Az alufólia széleit piramisformára igazítjuk.Amikor már majdnem teljesen megsült,a fóliát kinyitjuk,és hagyjuk,hogy a vagdalt ropogós pirosra süljön.A formában hagyjuk kihűlni,majd tálra borítjuk,és szeletelve tálaljuk.Körete lehet pirított burgonya vagy burgonyapüré.

  
                                     Busafasírt.

Hozzávalók:1 kg busa,2 db tojás,2 db zsemle,1,5dl tej,1 közepes fej vöröshagyma,só fehérbors,őrölt szerecsendió vagy őrölt kömény ízlés szerint,petrezselyemzöld,kevés olaj.
A halhúst kockákra vágjuk.A tejben áztatott,kinyomkodott zsemlével és a kevés olajon megpárolt hagymával ledaráljuk.Hozzáadjuk a sót,a borsot,az őrölt köménymagot,a tojást,az apróra vágott petrezselymet,és jól összekeverjük.Az így elkészült alapanyagból kerekded fasírozottat formálunk,és étolajban megsütjük.Ízlés szerinti körettel kínáljuk.

Forrás: TVR újság 2015.június 15-21.    25.Hét.



               

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése