2015. június 20., szombat

Reneszánszát éli a rebarbara.


                                              Reneszánszát éli a rebarbara.





A rebarbara zöldség,mégis édességekben találkozunk vele,készülhet belőle szörp,befőtt vagy dzsem is.
Kína északkeleti részéről származik.Csokorban álló tenyérnyi levelei vannak,jellemzően vastag rózsaszínű vagy piros a szára,magasra növő sárgásfehér,látványos virágzatot fejleszt.Zöldség és gyógynövény is.Savanykás ízű levélnyeléért termesztik.A gyökere mínusz 15 Celsius-fok alatt sem fagy el.A kínaiak a rebarbara gyökerét megszárították,és emésztési bántalmakra alkalmazták,főként hashajtóként.A 10.századra a rebarbara rendkívül drága alapanyagnak számított,jóval többe került,mint a szintén aranyárban mért sáfrány vagy fahéj. Marco Polo a legenda szerint a 13. században hozta be Európába a kínai rebarbara magját.
A rebarbara szárát fogyasztjuk.Nagy mennyiségben tartalmaz A-,B-és  C- vitamint,magnéziumot,kalciumot és vasat.A szár nyersen fogyasztva hashajtó hatású,ezért csak óvatosan csemegézzünk belőle- a levelek ráadásul mérgezőek.

                      Gyakorlati tanács.

Erőteljes ,savanykás íze miatt érdemes más,édesebb gyümölcsökkel együtt befőzni,mint például az eper,a málna,az alma vagy a körte.A fűszerek közül a vanília,kis mennyiségben a fahéj,a gyömbér,a friss menta és a citromfű illik hozzá.Vásárláskor érdemes a spárgánál használt tanácsokat követni:a friss zöldség feszes,amikor a körmünket kicsit belevágjuk,az a jó,ha pattanva megy bele,és a szár egy kis levet enged.
A friss,zsenge rebarbarát nem szükséges meghámozni,a szezon vége felé viszont a spárgához hasonlóan le kell fejteni a külső,vékony héját.Nem szabad sokáig főzni,pár perc elég,mert hamar szétfő,és szálakra hullik.A rebarbara tökéletes választás a téli hónapokban kialakult vitamin-és ásványi anyag-hiány pótlására.Energia tartalma rendkívül alacsony ( 17 kcal/100 g ).Víztartalma viszont magas ( 94,6 % ):gyors szomjúság oldó,ami magas savtartalmának köszönhető.Fehérje és zsír elhanyagolható mennyiségben található benne,és a szénhidráttartalma sem magas ( 3,3 g/100 g  )


                                  Rebarbara hab.
Hozzávalók:50 dkg rebarbara,25 dkg cukor,2 csomag vaníliás cukor,6 tojásfehérje,mentalevél a díszítéshez.
A megmosott rebarbaraszárat kisebb darabokra vágjuk.Majd nagyon kevés vízben ( csak annyiban,hogy le ne égjen,amíg levet ereszt ) fedő alatt,lassú tűzön puhára pároljuk a cukorral.Félretesszük,hagyjuk kihűlni.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük,és folyamatosan keverve a rebarbara masszához adjuk.A habot kelyhekbe töltjük,és lefedve 2-3 órára a hűtőbe tesszük. Mentalevélkével díszítve kínáljuk.

                                 Rebarbara befőtt.
Hozzávalók:1,2 kg kristálycukor,citromlé,pár szem szegfűszeg,2 kg rebarbara,kb.2 liter víz.
A rebarbarát meghámozzuk.Feldaraboljuk.A vizet a cukorral felforraljuk,és a rebarbarára öntjük.Üvegenként pár csepp citromlevet és 1-2 szegfű szeget teszünk,majd lezárjuk.Papírba csomagolva lábasba állítjuk,és annyi vizet teszünk köré,hogy az üvegek kétharmadáig érjen.Addig melegítjük,amíg a víz gyöngyözve forr,és a befőttet 10-12 percig így gőzöljük.Végül meleg dunsztba tesszük.

                                           Rebarbarás piskóta.
Hozzávalók:1 piskóta lap( két lapra vágva ),1 csomag vaníliás puding ( főzős ),tej,50 dkg eper,4 szál rebarbara,tejszínhab,cukor.
A rebarbarát felkockázzuk és annyi vízben,hogy éppen csak ellepje megfőzzük 3 kanál cukorral.A vaníliapudingot a csomagoláson írt mennyiségű tejjel elkészítjük,és amikor már kissé kihűlt,az egyik piskótalapra kenjük.Egyenletesen elosztjuk rajta a kihűlt rebarbarát,és megpakoljuk eperrel.Befedjük a másik piskótalappal,és pár órára hűtőbe tesszük.Tejszínhabbal tálaljuk.

Forrás: TVR Újság 2015.június 22-28.   26. Hét.





Receptek rebarbarával




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése