2015. december 4., péntek

Levesek.


                                                      Gulyás leves.





Hozzávalók: 30 dkg marha-vagy  sertés hús,
                       1 fej vöröshagyma,
                       3 szál zöldség-sárgarépa,
                       3 db krumpli,
                       1 db paradicsom,és paprika,
                       olaj,pirospaprika,köménymag,só.
                       2 dl tejföl.

Az olajon üvegesre pirítjuk a kockákra vágott hagymát,hozzáadjuk a kockákra vágott húst,a paprikát,a paradicsomot,és a kockákra vágott zöldséget,répát,krumplit,a köménymagot.Vízzel felengedjük,és lassú tűzön főzzük.
Amíg fő a levesünk elkészítsük a csipetkét.Ha a leves félig megfőtt a csipetkét ujjunkkal fél centi vastagságú darabonként szaggatjuk ( csipegetjük ) a levesbe,és a levest készre főzzük.
Ha kész a leves a 2 dl tejfölt simára keverjük,és a levesbe csurgatjuk,ha felforrt még 10 percig forraljuk és aztán lehet tálalni. ( A pirospaprikát csak 5 perccel a főzés befejezése előtt tegyük bele )



                                                   Csipetke.

http://jokaja.hu/csipetke-keszitese-hazilag/



                                               Tarka bableves.





Hozzávalók: 30 dkg tarka bab,
                       3 szál répa-zöldség,
                       3 db paradicsom,
                       3 db paprika-ízlés szerint őrölt fekete bors-só-kevés zsír,
                       1 fej vöröshagyma,
                       4 gerezd fokhagyma,
                       1 babér levél,kevés zöldség zöldje,
                       hús ( ez lehet füstölt sertés csülök,disznó köröm,füstölt kolbász,füstölt oldalas,disznó köröm-;kinek mi tetszik.
                      2 dl tejföl,
                      piros paprika.

A babot előző este beáztatjuk.Másnap annyi vízzel amennyi ellepi felöntjük.Fél puhára főzzük.Ha a bab félig megfőtt akkor leszűrjük,a vizet amiben főtt ki öntjük,a félig megfőtt babot hideg vízben át öblítjük ( addig cserélgetjük róla  az öblítő vizet amíg a víz tiszta nem lesz ).
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk,és kevés zsíron üvegesre fonnyasztjuk,hozzáadjuk az átmosott félig főtt babot,az apróra vágott répát,zöldséget,zöldség zöldjét,a babér levelet,a négybe vágott paradicsomot,a szintén apróra vágott paprikát,és a húst.Annyi vizet öntünk hozzá amennyi ellepi.Ha a leves felforrt hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát.
Ha a levesünk készre főtt,hozzáadjuk az őrölt fekete borsot,sót.
2 dl tejfölt simára keverünk,és a levesbe csurgatjuk,ha felforrt még 10 percig forraljuk és aztán lehet tálalni.( A pirospaprikát csak 5 perccel a főzés befejezése előtt tegyük bele. )

Csak 1 megjegyzés!Ha a bablevesbe disznó körmöt teszünk akkor a babbal egyszerre tegyük fel főni.Mert ha csak akkor tesszük hozzá a disznó körmöt mikor a bab félig főtt akkor a disznó köröm nem fog megfőni s ha a félig főtt babhoz hozzá adjuk a többi hozzávalókat természetesen a körmöt is adjuk a babhoz.






                             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése