2017. július 24., hétfő

Hajtogatva.


                                                  Hajtogatva.




Hozzávalók: 5 dkg élesztő,
                     2 kávéskanál só,
                     2 evőkanál cukor,
                   85 dkg liszt,
                      1 kocka ( 250 g ) sütőmargarin-a margarinból 
                                                  vágjunk le egy keveset a tepsi
                                                  aljának a kikenésére.
                      2 tojás,
                     Szükség szerint tejfől( nekem ehhez a mennyiséghez 
                                                          4 evőkanál tejföl elégvolt ),
                     25 dkg reszelt sajt,
                     A kenéshez 1 tojás,
                      Kevés tej.

Elkészítés: Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos cukros tejbe.
Amíg az élesztő felfut kimérjük a lisztet,és elmorzsoljuk a margarint a liszttel.Hozzáadjuk a sót,a két egész tojást,a felfuttatott élesztőt s a tejfölt. Kb: 15 percig kézzel dagasztjuk.Lágy tésztát kell kapnunk.Csak akkor lesz könnyű és finom a pogácsa,ha  nem teszünk hozzá lisztet.
Kinyújtás előtt 15 percig letakarva pihentetjük.
A gyúró deszkát alaposan szórjuk meg liszttel,és erre borítsuk a tésztát.A tésztát szórjuk meg kevés liszttel és óvatosan nyújtsuk ki egy jó nagy  négyzet alakúra.Szórjuk rá a sajt 2/3 részét ( a maradék sajt a pogácsa tetejére kerül ).Utána hajtogassuk össze a tésztát,takarjuk le s 20 percig hagyjuk állni,20 perc után alaposan gyúrjuk át a tésztát,nyújtsuk ki s újra hajtogassuk össze s letakarva 20 percig hagyjuk pihenni.Ezt még két alkalommal ismételjük meg.
Az utolsó pihentetés után nyújtsuk ki a tésztát ujjnyi vastagra,késsel rácsozzuk be a tetejét s pogácsa szaggatóval szaggassuk ki,a tepsi alját kevés margarinnal kenjük be s a kiszaggatott pogácsákat rakjuk a tepsibe,kenjük be a tetejüket tojással,szórjunk rájuk reszelt sajtot.
Előmelegített forró sütőbe rakjuk s közepes lángon süssük meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése