2017. július 26., szerda

Makramézzunk!


Strandtáska makramézással

Szükséges anyagok és eszközök:
  • színes kenderzsinegek (3 x 100 méter 2/2,5 natúr, napsárga, narancs)
  • táskafül (2 db fa karika, 15 cm-es)
  • fagolyók (96 db, 15 mm átmérőjű pl. használaton kívüli autóülés fagolyói)
  • olló
Elkészítés:
A zsinegeket felvágjuk 4 m-es darabokra. Először az egyik, majd a másik fakarikára fűzzük fel úgy, hogy mindegyik zsineget félbehajtva áthurkoljuk a fülön, és a hurkon áthúzzuk a hosszú szálat. Színenként 4-4 szálat, váltakozva, mindkét fülre 36-36 szálat.
Ezt követően dupla szálakkal dolgozunk. Az egyik fakarikán elkészítjük színenként a 10-10 makramé csomót. Ennek leírását megtalálhatják a Fürge Ujjak 2005. szeptemberi számában, vagy honlapunkon, a kézműves technikák-makramé menüpontban >>> lapos csomó készítése.
Amint ez készen van, a másik fakarikán is megismételjük ugyanezt a műveletet. Ekkor a következő sorban a szomszédos csomókat dolgozzuk össze úgy, hogy fele szálat az egyikből, másik felét a másikból vesszük a lapos csomóhoz. Ebben a sorban dolgozzuk össze a két karika szálait is. Ezt követően körben haladva csomózunk.
A képen látható vagy előre megtervezett, szabadon választott minta szerint felfűzzük a fagolyókat. Arra ügyeljünk, hogy a golyók nagylyukúak legyenek, mivel 4 szál zsinegnek át kell rajta férnie. A golyókat mindig egy lapos csomóval rögzítjük, így nem csúsznak le.
A kívánt hosszúság elérése után elkészítjük a táska alját. A szemben lévő azonos színű zsinegeket összefogjuk és egy nagy csomót kötünk rá. Így a végén, összesen 18 nagy csomót kell készítenünk. A zsinegeket levágjuk a kellő hosszúságnál.
A szatyrot készíthetjük vastagabb és más színösszeállítású makramé kender zsinegből is, akkor csak egyszeres szállal kell dolgozni, ami a mennyiség megválasztásánál fontos.
Ha kevesebb gyöngyöt, több makramé csomót használunk, akkor növelni kell a szálak hosszúságát. Sűrűbb minta esetén a kész hossz 4-5-szörösét kell számolnunk. Ha hurkolva rögzítjük a füleken, akkor duplán kell levágni a 4-5-szörös hosszt és félbehajtani.
Tipp: használhatunk más tipusú táskafület is, pl. félkarikát, amelynél a két lyuk között kifeszített vezetőszálra hurkoljuk fel a zsinegeket.
2006. május
Készítette: Zöld Marianna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése