2017. december 15., péntek

A fekete retek – avagy az epe és a légúti bántalmak doktora

A fekete retek – avagy az epe és a légúti bántalmak doktora

A fekete retek – erős aromája és magas illóolajtartalma miatt – közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretesantioxidáns tulajdonsága is.
Általában azt javasolják, hámozzuk meg használat előtt, azonban héjában a vitamin, alapos tisztítás után, hámozás nélkül is alkalmas fogyasztásra. Fogyasztás előtt egy órával lesózva a szárazabb húsokhoz, szendvicsekhez kitűnő – akár savanyúságot helyettesítő – kiegészítő lehet.

Mit tartalmaz?

A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-vitamin, B1, B2 vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint tartalmaz. A fekete retek csípos íze azonnal elárulja, hogy e gumó igen gazdag mustárolajban, raphanol és raphanin nevu illóolajokban.
Influenza

Gyógyhatásai

A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét
  • szeplő elleni szerként használták, cukorbetegség és potenciazavarok esetén is kiváló
  • jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására.
  • a friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is.
  • különösen magas káliumtartalma miatt vízhajtó hatású segít a felgyülemlett víz eltávolításában
  • erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és egyben a székelést is.
  •  stabilizálja a vérnyomást,
  • megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket,
  • izületi gyulladásra is jó,
  • daganatellenes hatása is ismert

A retekkúra

A retek frissen préselt nedve ismert háziszer: baktérium- és gombaölő, nyálkahártya-tisztító, emésztőmirigyeket serkentő, epetermelést fokozó, epepangást gátló és hashajtó hatással bír. Feloldja a légutakban lerakódott nyálkát, és segíti annak kiürülését.A retek nedvét frissen kell elkészíteni (a gumót meg kell hámozni, feldarabolni vagy lereszelni, utána kipréselni), majd néhány órán át hűvös helyen tárolni, ezalatt jórészt elveszíti maró ízét. 1 közepes retekből mintegy 1/4 l nedv nyerhető ki. Hatását hosszabb időn keresztül fejti ki, ezért alkalmazását kúraszerűen ajánlják.A retekkúra elsősorban epeúti megbetegedések esetén lehet hasznos, az erre hajlamosaknak évente 2-3 alkalommal 1 hónapon át célszerű megtartani. Kezdetben naponta 0,5-1 dl friss reteknedvet kell meginni éhgyomorra, majd 3-4 nap után fokozatosan 3-4 dl-ig lehet emelni az adagot, amit 4 részletben kell meginni a nap folyamán. A kúra végén fokozatosan ismét 0,5-1 dl-re kell csökkenteni a napi mennyiséget.Légúti panaszokra mézzel keverve használják, 1/4 liternyi léhez 3 evőkanálnyi mézet kell hozzáadni.

Retek-méz, a torok kéményseprője

Gyógyszer helyett: egy fekete retket vágj félbe, kapard ki a közepét, az üreget töltsd meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe 24 órára. Másnapra a méz átveszi a retek ízét, és a mézbe sok vitamin kerül. Fogyassz az üregből mézet! Itt vegyük figyelembe füves Gyuri bácsi intelmeit is, vagyis, hogy a retek reggel méreg, délben étek, este orvosság. Tehát, aki alkalmazni szeretné, lehetőleg ne a reggeli előtt tegye…

Reklámban látott multivitamin készítmények ígéretei

… és a meglepő igazság (hogyan tudod a téli immunerősítést magasabb hatásfokon végezni)

Multivitamin
Multivitamin
Multivitamin készítmményt szedsz? Oké, értem én, hogy a reklámok kicsattanó egészséget ígérnek, de ezt tudtad?
A multivitamin készítményekben 25-30 összetevő van. Igen ám, de a vitaminokkal együtt rengeteg hordozóanyagot, tartósítószert és színezéket viszel be a szervezetedbe. Emellett a tisztított vitaminok, ásványi anyagok felszívódása a szervezetedben meg sem közelíti, a természetes készítmények felszívódási eredményét. Ez immunerősítés módszer tehát hibás.
Összefoglalva:
A 100%-ban természetes vitaminok jobban hasznosulnak a szervezetben, mint a szintetikusak. A természetazonos anyagokat a szervezeted felismeri és hasznosítja. És mi a helyzet a szintetikusokkal? Azt bizony csak jóval kisebb részben képes felhasználni a szervezeted, tehát egyáltalán nem okos dolog azt választani.

Mik azok a természetes 100 % natúr immunerősítők, melyeket a szervezted garantáltan hasznosítani tud?

Na íme néhány:

Tudtad, hogy a zeller speciális ízét azoknak az illóolajoknak köszönheti, amelyek jótékonyan hatnak a szájnyálkahártyára, a gyomorra és a belekre, valamint elnyomják a fertőzéseket a vesében és a húgyutakban? Igen, a zeller a szárával együtt zöldség, fűszer és gyógyszer is egyben.


Zeller rósejbni

Hozzávalók: 200 g megtisztított zeller, olaj, só.
Elkészítése: A zellert rósejbni formára vágjuk, megsózzuk, és olívaolajon megsütjük. A hagyományosnak nem mondható köret mellé sós vajon, mindkét oldalról megsütött tőkehal elkészítését javaslom. De adhatnak mellé hagymaágyon sült csirke- vagy pulykacombot is.

Zeller tócsni

Hozzávalók: 1/2 kg megtisztított zeller, ugyanannyi meghámozott burgonya, 2 tojás, 2 közepes fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 kiskanálnyi kurkuma, 1 kiskanálnyi csili, só, olaj.
Elkészítése: A zellert és a burgonyát is finomra lereszeljük, megsózzuk, hagyjuk, hogy levet ereszszenek, majd a felesleges vizet kinyomkodjuk. Ez után adjuk hozzá a tojást, az apróra vágott hagymát, az átnyomott fokhagymát és a fűszereket. Készítsünk kis lángosokat, amelyek mindkét oldalát fokozatosan süssük aranybarnára. A kedvenc saláta feltálalásával nagyobb esélyt adunk az eddig ismeretlen zelleres éteknek.

Forrás:  
Natúr termékek
a legkedvesebb bio tanácsadótól
Telefon: +36 30 580-0499

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése