2018. április 7., szombat

Mentsük meg a lábunkat!



                         Mentsük meg a lábunkat!




Ma Magyarországon 1 millió körül van a diagnosztizált cukorbetegek száma.
A 2. típusú cukorbetegség miatt gyakran alakul ki neuropátia,melynek következményei lehetnek a lábon kialakuló nehezen gyógyuló sebek,amelyeket ha nem kezelnek időben,akár a végtag elvesztéséhez is vezethet.
A neuropátia miatt a láb deformálódik,a talpon a túlnyomásos pontokon bőrkeményedések jelennek meg.A láb érzéketlenné válik.A beteg nem veszi észre,ha belerúg a szék lábába,vagy egy idegen tárgy kerül a cipőjébe.Csökken a bőr védőfunkciója.A verejtékelválasztás zavara miatt a bőr szárazzá,hámlóvá,sérülékennyé válik.A betegek hajlamosak a bakteriális és gombás fertőzésekre is.
A visszér az egyik leggyakoribb betegség,amely lábunkat fenyegeti.A vénák kóros kitágulása a magyar lakosság körülbelül 20 százalékát érinti.Bár kialakulásában az öröklött hajlam is szerepet játszik,az ülőmunka és a túlsúly mind kockázati tényező.Helyes táplálkozással,rendszeres testmozgással csökkenthető a kockázat.
Mivel a C-vitamin segíti a vérkeringést és erősíti a visszerek,hajszálerek falát,sok zöldség,és gyümölcs fogyasztása javasolt.Az E-vitamin szintén jótékonyan hat,ezt elsősorban növényi olajokkal,olajos magvakkal tudjuk szervezetünkbe juttatni.
A séta,a kerékpározás,de az úszás vagy épp a tánc mind megfelelő mozgásformák,amelyek serkentik a véráramlást az ülőmunkában megfáradt lábakban.
Mielőtt a seb megjelenne a lábon,érdemes nagy figyelmet fordítani a rendszeres lábápolásra és a kóros nyomáspontok tehermentesítését biztosító védőcipő viselésére,ugyanis a bőrkeményedések alatt,illetve a köröm körüli területeken alakulnak ki az elváltozások,amelyek a leggyakrabban vezetnek a lábujj vagy súlyosabb esetben végtag amputációjához.

Forrás: Meglepetés:2016.Május 12.  XXI. évfolyam 19.szám








http://www.egeszsegkalauz.hu/mozgasszervi-betegsegek/labon-jelentkezo-idegbaj-a-periferias-neuropatia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése