2018. április 10., kedd

Virágesőben a balkon.



             Virágesőben a balkon.

Ha már nem lephetnek minket az éjszakai fagyok,itt az ideje,hogy elővegyük a balkonládákat,dézsákat,és telepítsük virággal.


Hasznos tippek Kiszel Pétertől.
-Az ültetéssel várjuk meg a május hónap elejét.Április végén még lehet 1-1 éjszakai fagy vagy extrém szeles idő,amely kárt tehet a növényekben.
-Mindenképpen olyan növényeket válasszunk,amelyek az adott fekvésen jól érzik magukat.Hiába vágyunk osztrák falvakat idéző futómuskátli-függönyre a korlátról,ha az erkélyünket egész nap tűzi a nap.
-Ne rakjuk közel a falhoz a dézsákat,virágládákat-főleg,ha napsütéses az erkélyünk-,mert így nemcsak a ráeső napsugarak égetik,de a felmelegedett falról is visszasugároz a hő. Szó szerint megfő a növényünk.
-A legjobb dolga akkor lesz a virágoknak,ha szellősen,az erkély korlátjára tesszük őket.
-A legtöbb tőzeg alapú virágföld csupán egy hónapra elegendő tápanyagot tartalmaz.Ha erős,egészséges növényeket szeretnénk,hetente-kéthetente táp oldatozzuk a földet.Fontos,hogy  a növénynek megfelelő tápoldatot válasszunk!


Jól érzik magukat a tűző napon.
A virágos,egynyári növények többsége akkor érzi jól magát,ha kellő mennyiségű fényt éri,ám a tűző nap sem feltétlenül a legtökéletesebb megoldás.Ha azonban erkélyünk déli fekvésű,és szinte egész nap odasüt a nap,érdemes a következő növényekből válogatnunk,ha gyönyörű,egészséges virágokra vágyunk:
Mindig nyíló begónia.
A rózsaszín,piros és fehér virágzattal is kapható begónia zöld vagy vörös,fényes,pozsgás leveleiről is felismerhető.
15-20 cm - re nő meg.Beültetés után locsoljuk gyakrabban,majd vissza lehet venni az öntözésből.Általános szabály,hogy ne az eltelt időt vegyük figyelembe a locsolásnál,hanem a földet nézzük;ha kezd száradni,öntsük nyakon egy kis vízzel a növényt.Nyár vége felé,amikor a gyökerek már átszőtték az egész földet,ismét gyakoribb öntözésre van szükség.Soha ne várjuk meg,míg a szomjúságtól lógni kezdenek a levelei,mert ebben az esetben könnyebben megég,és a kártevők is megtámadhatják.

Álló muskátli.
A futó-és az angol muskátlival ellentétben az álló muskátli kimondottan szereti,ha sok napfény éri.A vásárláskor azonban legyünk óvatosak,mert avatatlan szemnek könnyű összekeverni az angol muskátlival,amely nem bírja a forróságot.A gondozása szempontjából fontos,hogy az elszáradó leveleket mindig csípjük le,illetve ne öntözzük túl,mert ha még szorosan is vannak ültetve,könnyen bepenészedhetnek.Szerencsére ritkán támadja meg a muskátli-rozsda;ez ellen csak gombaölő permettel tudunk védekezni,illetve ha felfedezzük,hogy a levélen apró,barna pöttyök vannak,azt azonnal távolítsuk el.

Záporvirág.
Ennek a mutatós,számtalan színben ismert növénynek csak akkor lesznek virágai,ha valóban tűző napon van.Lapított bokorrá növekszik,napraforgószerű virágai körülbelül 3-4 cm átmérőjűek.

Porcsinrózsa.
Szimpla vagy telt virágú növények,szintén számos színben kapható.Mivel igen húsos a szára és a levele,kevés vízzel is remekül megvan,akár azt is túléli,ha amíg nyaralunk,nem öntözi meg a szomszéd.

Fűszer-és gyógynövények.
Egy napfényes erkély tökéletesen alkalmas,hogy gyönyörű fűszernövénykertünk legyen.Ültethetünk ide zsályát,bazsalikomot,kakukkfüvet vagy oregánót,mindegyik remekül fogja magát érezni.Ha szeretjük a levendula illatát,egy nagyobb cserépbe ilyen növényt is tarthatunk napos balkonunkon.

Árnyékban is megélnek.
Teljes árnyékos helyen kevés  növény érzi jól magát,a félárnyékos sokkal szerencsésebb.

Futó-és angol muskátli.
Tökéletes választás körfolyosós házak felső emeletére,ahol árnyék is van,de időnként éri is egy kevés nap.Az angol muskátli viszont egyáltalán nem bírja a napot,az árnyékban,félárnyékban érzi jól magát.

Pistike ( Nebántsvirág ).
A pistike esetében arra kel figyelnünk,hogy ne öntözzük túl,viszont ne is száradjon ki a növény.

Illatos kakassarkantyú.
Ez a különleges csüngő növény nemcsak szép,de hasznos is;illatával elűzi a szúnyogokat,és ezért igen hálásak leszünk,nyári estéken,az erkélyen üldögélve.Nem kell sokszor locsolni,ha viszont szeretnénk,hogy erős bokorrá fejlődjön,érdemes rendszeresen visszacsipkedni a hajtását.

Nagy virágú begónia.
Nagy virága és húsos levele igen mutatós növénnyé teszi.Fontos,hogy ne hagyjuk kiszáradni a földjét,és még akkor is figyeljünk oda a locsolásra,ha árnyékban van.

Fűszernövények.
Az árnyékos helyen a fűszernövények közül csak a menta érzi jól magát.

Forrás: Meglepetés 2016.Április 28.  XXI. évfolyam 17.szám



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése