2018. június 3., vasárnap

Rizs:Nemcsak köret lehet.


   Rizs:Nemcsak köret lehet.


A rizst leggyakrabban köretként tálaljuk húsok mellé.Pedig vannak olyan ételek,amelyekben ennél nagyobb szerepet kap.


Padlizsános piláf:
Hozzávalók:
50 dkg padlizsán,2 paradicsom,1 fej vöröshagyma,20 dkg basmati rizs,1 dl extraszűz olívaolaj,3 evőkanál fenyőmag,1,5 kávéskanál cukor,5 dkg mazsola,1 teáskanál fahéj,1 mokkáskanál őrölt szegfűbors.
1;-A sütőt 250 fokra előmelegítjük.A padlizsánt megmossuk és 2,5 cm-es kockákra vágjuk.A paradicsomot és a hagymát meghámozzuk,apróra vágjuk.A rizst leöblítjük lecsepegtetjük.
2;-A padlizsánkockákat tepsire tesszük,megsózzuk,2-3 evőkanálnyi olíva olajjal meglocsoljuk és összeforgatjuk.A sütőben 15-20 percig sütjük,amíg megpuhul és kissé megpirul.
3;-Mélyebb serpenyőben a hagymát 2 evőkanál olajon megpirítjuk.Hozzáadjuk a fenyőmagot,és kevergetve addig pirítjuk,míg kissé megbarnul.Ekkor hozzákeverjük a rizst és a paradicsomot,megszórjuk a cukorral,fedő alatt 5 percig pároljuk.Hozzáadjuk a mazsolát,ráöntünk 3,5 dl forró vizet,sózzuk,borsozzuk,beletesszük a fahéjat és a szegfűborsot is,jól elkeverjük.A rizst kis lángon fedő alatt puhára főzzük.Amikor kész,4-5 evőkanál olíva olajat keverünk még bele,és óvatosan beleforgatjuk a padlizsánt.Forrón tálaljuk.

                                      Keleti ételek.

A pilaf a keleti konyha rizses egytálétele.A rizst általában olajon megfuttatják,majd fűszeres lében főzik.Különféle húsok,gyümölcsök és zöldségek színesíthetik.


Húsos sárgarépa rakottas.
Hozzávalók:
15 dkg rizs,4 szál sárgarépa,1 fej vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma,2 szál rozmaring,1 csokor petrezselyem,2 evőkanál olíva olaj +a tálhoz,50 dkg darált pulykacomb,2 tojás,10 dkg reszelt sajt,2 dl tejföl.
1;-A rizst leöblítjük,kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük.A sárgarépát meghámozzuk,nagy  lyukú reszelőn lereszeljük.A hagymát,a fokhagymát megtisztítjuk,felaprítjuk.A rozmaringot,a petrezselymet leöblítjük,apróra vágjuk.
2;-Az olíva olajat felforrósítjuk,megfuttatjuk rajta a hagymát,majd hozzáadjuk a darált pulykahúst,sóval,borssal,a felaprított rozmaringgal,a petrezselyemmel,a fokhagymával ízesítjük,és fehéredésig sütjük.
3;-Alufóliával kibélelünk,beolajozunk egy kisebb tűzálló tálat,és a reszelt sárgarépa felét belesímitjuk.Rászedjük a főtt rizst,majd a fűszeres húst,és befedjük a sárgarépa másik felével.
4;-Végül a tojásokat összekeverjük a reszelt sajttal,a tejföllel,sóval,borssal ízesítjük,a rakottasra locsoljuk,és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük.Ha elkészült,10 percet pihentetjük és nagyobb kockákra vágva tálaljuk.

Csirkés rizstorta.
Hozzávalók:
35 dkg hosszú szemű rizs,2 csirkemell,3 piros kaliforniai paprika,2 kis fej vöröshagyma,3 evőkanál olaj,2 liter csirkeleves,kockából,7 tojás,25 dkg mascarpone,30 dkg reszelt sajt,1 chilipaprika,1 konzerv darabolt paradicsom,1 teáskanál római kömény.
1;-A rizst szűrőben megmossuk,lecsepegtetjük.A húst megmossuk,leszárítjuk,vékony szeletekre vágjuk,kiklopfoljuk és megsózzuk.A paprikát megmossuk,kicsumázzuk és a húsát felkockázzuk.A hagymát megpucoljuk,finomra vágjuk.
2;-Mélyebb serpenyőben,2 evőkanál olajon a hagyma felét és a paprikát megpirítjuk.Hozzákeverjük a rizst,megpirítjuk,felöntjük a leves felével.Gyakori kevergetés mellett 25 percig főzzük,közben folyamatosan pótoljuk a folyadékot.Amikor a rizs közepesen megfőtt,levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.Nem gond,ha nem vette fel az összes levet,az rizsfüggő is.
3;-A sütőt 180 fokra előmelegítjük.Nagyobb tortaformát kibélelünk alufóliával.A tojásokat késhegynyi sóval felverjük,és elkeverjük benne a mascarponét,majd a kihűlt rizzsel összedolgozzuk.A formába öntjük a rizs felét,megszórjuk a sajt harmadával és ráhelyezzük a húsokat.A húsokat is megszórjuk harmadrész sajttal,majd ráöntjük a maradék rizst.A sütőbe 40 percig sütjük.Ekkor kivesszük,a maradék sajttal megszórjuk a tetejét,és a sütőbe visszatéve további 20 percig sütjük.
4;-A paradicsommártáshoz a chilit megmossuk,leszárítjuk,kimagozzuk,húsát apróra vágjuk.A maradék hagymát a maradék olajon megpirítjuk,hozzáadjuk a római köményt,a paradicsomot,a chilit,megsózzuk,és 5 percig főzzük.A kész rizstortát kivesszük a formából,levesszük róla az alufóliát,tálra tesszük,és a paradicsom mártással tálaljuk.


                             Hosszú vagy kerek.

A hosszú szemű rizs négyszer-ötször olyan hosszú,mint amilyen széles,és főzés közben nem tapad össze.Saját tömege másfél-kétszeresével megegyező vizet is felvehet.Pörköltek,hús-és csirke ételek,saláták készítéséhez használjuk,ilyen a basmati,thai,jázmin rizs.
A kerek szemű rizsszemek tömörek,főzéskor megpuhulnak és összetapadnak.Saját tömege négyszeresének megfelelő folyadékot szív magába,ezért tejberizs,rizottó készítésére különösen alkalmas.Sok keményítő oldódik ki belőle,ettől ragacsos lesz.Ilyen az arborio,carnaroil,vagy a shusirizs.

Forrás: Kiskegyed 2017.Március 14.  26.évfolyam,11.szám  (1283)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése