2019. április 24., szerda

Pincepörkölt.


                       Pincepörkölt.

A kertben sütni-főzni egyaránt kellemes elfoglaltság.A főzés természetesen bográcsban történik.A főszereplők a pincepörköltek.




Gombás pincepörkölt,csülökkel.
Hozzávalók:
8-10 főre.
-10 dkg füstölt szalonna,
-50 dkg vöröshagyma,
-2 kg csontozott csülök,
-1 evőkanál pirospaprika,
-1 teáskanál majoránna,
-3 szem paradicsom,
-2 tv-paprika,
-3 gerezd fokhagyma,
-2 babérlevél,
-1.5 kg krumpli,
-50 dkg gomba,
-50 dkg sárgarépa,
-só,frissen őrölt bors.
1-,A szalonnát felkockázzuk,zsírjára sütjük,majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát,enyhén sózzuk,és puhára dinszteljük.Beletesszük a felkockázott csülköt,és körbepirítjuk.Megszórjuk a pirospaprikával,majoránnával.Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot,a fel karikázott paprikát,a zúzott fokhagymát,a babérleveleket.
2-,5-10 percig kevergetve főzzük,amíg a zöldségek kicsit összeesnek,majd felöntjük 2 dl vízzel.Összeforraljuk,megsózzuk,meg borsozzuk.Lefedve puhára főzzük a húst.Időnként megkeverjük.Közben a krumplit meghámozzuk,felkockázzuk,a gombát feldaraboljuk,a répát felkarikázzuk.Ha a hús megpuhult,hozzáadjuk először a krumplit és a sárgarépát,majd 10 perc múlva a gombát.Annyi vizet öntünk hozzá,amennyi ellepi a krumplit.Sózzuk,borsozzuk,és a zöldségeket is puhára főzzük.



              Sertés-marha pincepörkölt tarhonyával.

Hozzávalók 8-10 főre.
-20 dkg füstölt szalonna,
-50 dkg vöröshagyma,
-1 kg sertéslapocka,
-1 kg marhalábszár vagy nyak,
-1 evőkanál pirospaprika,
-1 teáskanál majoránna,
-1 teáskanál őrölt kömény,
-3 szem paradicsom,
-2 tv-paprika,
-3 gerezd fokhagyma,
-2 babérlevél,
-50 dkg tarhonya,
-só,frissen őrölt bors,
-2 dl száraz vörösbor.

1-,A füstölt szalonnát felkockázzuk,zsírjára sütjük,majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát,enyhén sózzuk,és puhára dinszteljük.Beletesszük a felkockázott húsokat,és lepirítjuk.Megszórjuk a pirospaprikával,majoránnával,köménnyel .Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot,a felkarikázott paprikát,a zúzott fokhagymát,a babérleveleket.
2-,5-10 percig kevergetve főzzük,míg a zöldségek összeesnek,majd felöntjük a borral.Összeforraljuk,sózzuk,borsozzuk.Lefedve puhára főzzük a húst.Időnként megkeverjük,és pótoljuk a vizet,ha szükséges.Ha a hús megpuhult,hozzászórjuk a tarhonyát.Beleöntünk még 2 dl vizet,sózzuk,és a szaftban puhára főzzük a tarhonyát.Ha kell,továbbra is öntünk hozzá vizet.



                Tárkonyos pincepörkölt.
Hozzávalók 8-10 főre.
-10 dkg füstölt szalonna,
-10 dkg zsír,
-50 dkg vöröshagyma,
-2 kg sertéslapocka,
-1 evőkanál pirospaprika,
-1 evőkanál tárkony,
-1 teáskanál majoránna,
-2 babérlevél,
-3 szem paradicsom,
-2 tv-paprika,
-3 gerezd fokhagyma,
-2 dl száraz vörösbor,
-1.5 kg krumpli,
-só,frissen őrölt bors.
1-,A szalonnát felkockázzuk,a zsírban pirosra sütjük,majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát,enyhén sózzuk,és puhára dinszteljük.Beletesszük a felkockázott lapockát,és lepirítjuk.Megszórjuk pirospaprikával,tárkonnyal,majoránnával.Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot,a felkarikázott paprikát,a zúzott fokhagymát,a babérleveleket.
2-,5-10 percig kevergetve főzzük,míg a paradicsom és a paprika is összeesik,majd felöntjük borral.Hagyjuk felforrni,sózzuk,és borsozzuk.Lefedve puhára főzzük a húst.Időnként megkeverjük,ha szükséges öntsünk alá vizet.Ha a hús megpuhult,beletesszük a felkockázott krumplit,és annyi vizet,amennyi ellepi.Sózzuk,és puhára főzzük.




                      Pincepörkölt bográcsban.
Hozzávalók 8-10 főre.
-25 dkg füstölt szalonna,
-50 dkg vöröshagyma,
-2 kg marhalábszár,
-1 evőkanál pirospaprika,
-1 teáskanál őrölt kömény,
-1 teáskanál  majoránna,
-3 szem paradicsom,
-2 tv-paprika,
-3 gerezd fokhagyma,
-2 babérlevél,
-2 dl száraz vörösbor,
-1,5 kg krumpli,
-só,frissen őrölt bors.
1-,A szalonnát felkockázzuk,zsírjára sütjük,majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát,enyhén sózzuk,és puhára dinszteljük.Beletesszük a felkockázott marhahúst,és körbepirítjuk.Megszórjuk a pirospaprikával,köménnyel,majoránnával.Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot,a felkarikázott paprikát,a zúzott fokhagymát,a babérleveleket.
2-,5-10 percig kevergetve főzzük,amíg a zöldségek is összeesnek kicsit,majd felöntjük borral.Hagyjuk felforrni,megsózzuk,meg borsozzuk.Lefedve puhára főzzük a húst.Időnként keverjük,és vizet öntünk alá,ha szükséges.Közben a krumplit hámozzuk,felkockázzuk.Ha a hús megpuhult,hozzáadjuk a krumplit,és annyi vizet,amennyi ellepi a krumplit.Megsózzuk,és ezt is puhára főzzük.

Nem a pincében!
Miért pince a pincepörkölt?Természetesen nem azért,mert pincében kell megfőzni,hanem általában a présházak előtt,a pincesoron készítették.Ilyenkor nem áll rendelkezésre mindennel felszerelt konyha,a legnépszerűbb ételek tehát azok voltak,amelyek egyetlen edényben-a bográcsban-is elkészülhettek,és nem kellett hozzájuk köret,mert az is benne főtt az ételben.A pincepörköltnél nincsenek szabályok és kötelezettségek:készülhet többféle húsból (marhalábszár,sertéslapocka,sertéscsülök,füstölt hús,pulykacomb ),de az sem baj,ha csak egyféléből.Az egyetlen közös tulajdonsága a sokféle pincepörköltnek,hogy mindig  van benne vörösbor.Nem tévesztendő össze a pusztapörkölttel,amely rendszerint marhahúsból készül,és nincs benne vörösbor.

Tippek:
-A marhahúst a pörköltkészítés előtt érdemes fűszeres-vörösboros pácba tenni.Gyorsabban puhul,és ízletesebb lesz.

https://www.receptmuhely.hu/recept/vorosboros-pac-vadmarhasultekhez
-A jó pörkölt titka,hogy sűrű lében főjön meg,ezért ne adjunk hozzá egyszerre sok levet,hanem csak a főzés végén hígítsuk tetszés szerintire.
-A pincepörköltet kezdjük mindig a szalonna pirítással,ez megadja az alaphangot-vagyis ízt-a főzéshez.

Forrás: Meglepetés 2016.Június 30.  XXI. évfolyam,26.szám





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése