2019. július 30., kedd

Sötétkék poncsó ujjal és rojtokkal.


                            Sötétkék poncsó ujjal és rojtokkal.



Méret:38-40 -es.
Hozzávalók:1 kg sötétkék ANITA fonal,5 - ös,és 6 - os kötőtűk.
Kötés minták:Lusta kötés- minden sorban minden szemet simán kötünk le,
Sima kötés-Színén sima,visszáján fordítottan kötjük le a szemeket,
Patent kötés-1 sima,1 fordított.
3 szemet áthúzva összekötünk-Az első szemet simán leemeljük (úgy szúrunk bele a szembe,mint a sima szemnél ),a következő két szemet simán összekötjük,és a leemelt szemet szemet a két összekötött szem fölött a bal tű segítségével áthúzzuk.
Bogyókészítés-1 szemet 5 ször lekötünk,felváltva hol simán,hol fordítottan.Ezután a munkát megfordítjuk,és a szemeket fordítottan kötjük le.A munkát ismét megfordítjuk,és az 5 szemet simán összekötjük.
Kötéspróba:6 - os tűvel,sima kötéssel 12 szem és 16 sor = 10 x 10 cm.
Kivitelezés:
Eleje:6 - os tűvel,85 szemmel kezdjük és a következő mintát kötjük:4 sor sima kötés,6 sor lusta kötés,4 sor sima kötés,2 sor lusta kötés,8 sor sima kötés,de az 5. sorban minden 5 szembe 1 bogyót készítünk.8 sor sima kötés után még 2 sort kötünk lusta kötéssel és a poncsó további részét sima kötéssel készítjük.60 cm -es magasságig összesen 108 sort kötünk úgy,hogy minden 4.sorban a középső 3 szemet áthúzva összekötjük,a széleken pedig 1 szemet kétszer kötünk le ( egyszer elölről,majd hátulról szúrunk bele a szálba s ez után engedjük le a szemeket a tűről.)
Az oldalvonal fogyasztásához 12 soronként a munka mindkét szélén 9 x 2 szemet összekötünk (Ha ugyanebben a sorban szaporítani is kell,akkor nem fogyasztunk és nem szaporítunk ) lesz:67 szem.
A középvonalon mért 60 cm - es magasságnál a középső 1 szemet befejezzük,és mind két oldalt külön kötjük tovább.Közben elkezdjük a karöltő kialakítását,de nem a munka szélén,hanem továbbra is középen fogyasztjuk:mindkét oldalon 2 soronként 20 x 2 szemet összekötünk.A kezdéstől mért 85 cm - es magasságnál a megmaradt szemeket ( mindkét oldalon 13-13 szemet ) egy sorban befejezzük.
Háta: ugyan úgy készül,mint az eleje,de végig  egy darabban kötjük.A karöltő fogyasztásához 60 cm után a középső 3 szemet 2 soronként kötjük össze,és a széleken nem szaporítunk.
Jobb ujja:48 szemmel kezdjük és egyenesen kötünk 30 cm - es magasságig.Először az elejénél leírt mintát kötjük,majd sima kötéssel.30 cm - es magasságnál elkezdjük a raglán vonal kialakítását:minkét oldalon 2 soronként 20 x 2 szemet összekötünk.A kezdéstől mért 55 cm - es magasság után a megmaradt 8 szemet egy sorban befejezzük.
Bal ujja: úgy kötjük mint az előzőt.





Össze állítás:A szabás minta szerint összevarrjuk.A poncsó alján és az ujjak szélén minden szembe 1-1 20 cm hosszú rojtot csomózunk.A nyakkivágásnál felszedjük a szemeket ( 60 szemet ) és 5 - ös tűvel,patent kötéssel 3 cm . t kötünk,majd a szemeket befejezzük.2 db 30 cm hosszú sodrott zsinórt készítünk,a végére bojtot  kötünk,és a kivágás felső szélére fel varrjuk.

,,A szemek felszedése után az első sort,a későbbi mintától függetlenül.rendszerint csavart sima szemekkel kötjük,mert így elkerülhető,hogy a felszedett szemek helyén lyuk keletkezzen.Ügyelnünk kell arra is- ugyan ilyen okból-,hogy a szemek felszedésénél a tűt mindig a szem két szála alá szúrjuk be."

Forrás: Tanuljunk kötni című könyv




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése