2019. május 6., hétfő

Flódni.


A klasszikus flódni jól bevált receptje: csupa finomság kerül bele


A gazdag ízvilágú, finomabbnál finomabb rétegekből álló flódni kicsit munkaigényes, de megéri rászánni az időt. A zsidó konyha nagy büszkesége ez a süti, melyben a különböző rétegek csodás harmóniát alkotnak. Mivel vastag, figyelj, hogy jól átsüljön. Másnap még finomabb lesz, mert az ízek összeérnek, és a tészta is megpuhul. Kicsit tömény, és nagyon kiadós. 

Flódni receptje


Hozzávalók:

A TÉSZTÁHOZ

  • 50 dkg liszt
    • 10 dkg cukor
    • 0.5 dl fehérbor
    • 25 dkg szilvalekvár
    • 20 dkg vaj
    • 3 db tojássárgája
    • 1 csipet só
    • A MÁKOS TÖLTELÉKHEZ

      • 20 dkg darált mák
      • 5 dkg mazsola
      • 2 dl fehérbor
      • 20 dkg cukor
      • 2.5 dkg vaj
      • narancshéj
      • A DIÓS TÖLTELÉKHEZ

        • 20 dkg darált dió
        • 5 dkg mazsola
        • 1 db tojássárgája
        • reszelt narancshéj
        • 20 dkg cukor
        • 2 dl fehérbor
        • 1 csomag vaníliás cukor
        • ALMÁS TÖLTELÉKHEZ

          • 1 kg alma
          • 1 dl fehérbor
          • 10 dkg cukor
          • 1 teáskanál fahéj
          • Elkészítés:

            A tésztához a lisztet szitáld át, morzsold össze a vajjal. Gyúrd össze a cukorral, a sóval, a tojássárgájával és a borral. Csomagold fóliába, és, amíg a tölteléket elkészíted, pihentesd a hűtőben.
            A töltelékhez a mákot öntsd le forró borral, add hozzá a cukrot, a mazsolát, a vajat, és reszeld bele a narancshéjat. A diós tölteléket is hasonlóan készítsd el. Arra ügyelj, hogy jó sűrű legyen, különben kifolyik a tésztából. Az almát reszeld le, keverd össze a cukorral, a fehérborral, és ízesítsd fahéjjal.

            Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. A tésztát oszd öt egyenlő részre, és lisztezett felületen nyújts vékony lapokat. Fektesd az elsőt a tepsibe, majd kend rá a mákos masszát. Utána ismét egy tésztalap következik, arra pedig az almás töltelék kerül. A következő lapra a diós keveréket egyengesd. Teríts rá még egy tésztalapot, arra kanalazz szilvalekvárt. Végül tedd rá az utolsó lapot is. A tetejét szurkáld meg villával. Előmelegített sütőben, 150 fokon süsd aranybarnára körülbelül 45 perc alatt.
            A flódnihoz hasonlóan a zserbó is jó minden alkalomra. A nagyi bevált receptjénél pedig nincs jobb. 

        • Ínyenc, mediterrán csirkepaprikás: az olaszok így készítik
          Ha máshogy is kipróbálnád a csirkepaprikást, mint ahogy eddig készítetted, kövesd az olaszok bevált receptjét.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése