2019. május 6., hétfő

Szalagos fánk.



Mariska néni szalagos fánkja: ennek tényleg nincs párja







Szalagos fánk

Elkészítési idő:

Előkészítés: 60 perc
Sütés / főzés: 20 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 8

Hozzávalók:

  • 55 dekagramm liszt
  • 1 darab tojás
  • 5 deciliter tej
  • 25 gramm élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 7,5 deciliter olaj
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • tetejére ízlés szerint porcukor


Leírás:

A tejet a cukorral és a sóval langyosra melegítjük, majd beletesszük az élesztőt, és megvárjuk, amíg felfut. Ha elkészült, hozzáadjuk a liszthez, és mehet bele a tojás is.

A tésztát jól összedolgozzuk, majd félretesszük meleg helyre keleszteni körülbelül egy órára. Tehetjük tetővel lefedett kelesztőtálba vagy, ha az nincsen, egy nagyobb műanyag edénybe, amit letakarunk konyharuhával. Akkor jó a tésztánk, ha feljön egészen a tál tetejéig.

Ha megkelt, akkor kilisztezett deszkára borítjuk, majd kézzel széthúzzuk úgy, hogy 1,5-2 cm vastag legyen a tészta, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ezután még takarjuk le őket, hogy keljenek így is.

Az olajat forrósítsuk fel a zsírral. Ha már jó forró az olaj, akkor mehetnek bele a fánkok, félidőnél forgassuk meg őket, de vigyázzunk, mert nagyon gyorsan sülnek! Ha aranybarnára sültek, akkor vegyük ki őket egy konyhai papírtörlővel fedett tányérra, hogy leitassuk róluk a felesleges olajat. Szórjuk meg őket vaníliás cukros porcukorral. Jó étvágyat hozzá!

Forrás: https://sobors.hu/2019/02/04/tokeletes-szalagos-fank


Foszlós, diós-fahéjas tekercsek: ezzel a kelt tésztával könnyű dolgozni
Ez a fahéjas tekercs valami csúcs, a tészta puha, a töltelék pedig dióval még jobb.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése