2015. május 27., szerda

Házi Vegeta


                                  Nagyi még így készítette az ételízesítőt - semmilyen vegyszert nem tartalmaz.

  A nagymamám mindig készített ételízesítőt, nagyon régen kerestem a receptet, most megtaláltam. Mi is van benne pontosan?
 Hozzávalók: 
  • 2 kg sárgarépa,
  • 1 kg zeller,
  • 1 kg fehérrépa,
  • 1 kg hagyma,
  • 1 kg karfiol,
  • 1 kg karalábé,
  • 1 kg káposzta,
  • 1 kg Tv paprika és kápia paprika vegyesen,
  • 1 kg só,(Himalája)
  • 1 nagy csokor petrezselyem és  1 csokor zeller levél.

A hozzávalókat meghámozzuk (paradicsomot nem kell), robotgéppel adagonként összevágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Egy nagy tálban 1 kg sóval (ha lehet akkor himalája só)jól elkeverjük, és 24 órát állni hagyjuk, időnként megkeverjük. Üvegekbe töltjük.
  Ezt a receptet ilyen nagy adagban tanultam és láttam elkészíteni,könnyen  észben is tartható,hisz így mondták el : sárgarépából 2 kg és minden más zöldségből  1 kg ,sóból is 1 kg összesen együtt 10 kg legyen.Valamikor régen Nagyi ilyen nagy adagban készítette ,elég volt az egész családnak télire. Akkoriban nem volt annyi kicsi üvegkanna és magának 3 vagy akár 5 literes üvegkannába tette, egész télen a kamra  kövén tartotta,onnan kanalazott minden ételbe.Én már csak fél adagot készítek,de így is bőven kitart tavaszig ,pedig sok ételhez használom.Az ételt csak utána sózom,ha még szükséges.
undefined


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése