Kókusz-nemcsak pálma,dió is.
A világirodalom egyik kincsestárában,az Ezeregy éjszaka meséiben is említik a kókuszt.A mesék mellett természetesen történeti feljegyzések is tanúskodnak a kókuszdió jelentőségéről.Az első történeti forrás Krisztus előtt 545 - ből maradt fenn,amelyben a ma kókuszpálmaként ismert fát azonosítani lehet. Európába a nagy utazók hozták magukkal a termést.A számos trópusi nyelvben ,,égig érő fa" vagy a ,,mennyek fája",sőt a Fülöp-szigeteken az ,,élet fája" elnevezéssel is illetik a kókuszpálmát,amelynek minden része hasznosítható.A konyhában a kókuszdió játssza a legfontosabb szerepet.A félbevágott kókuszdiót rendszerint napon vagy mesterséges körülmények között szárítják.A gyümölcs húsán kívül a még éretlen,vagyis zöld héjjal körülvett kókuszdió más kincset is rejt.Egy-egy méretes példány akár egy liter kókuszvizet is tartalmazhat,ami amellett,hogy rendkívül ízletes hűsítő,nagyon egészséges,ásványi anyagokban gazdag ital.
Finom a kókusztej.
A kókusztejet a koprából,vagy is az érett kókuszdió gyümölcs húsából víz hozzáadásával állítják elő.Ideális desszertek készítéséhez,különféle levesekhez,távol-keleti ételekhez,szószokhoz,szaftos fogásokhoz,finom desszertekhez,de koktélokhoz is.A kiszárított ( mintegy öt százalékos nedvességtartalmú,de nagyjából 60-70 százalékos zsír tartalmú ) gyümölcshúst hívják koprának,ebből készül aztán a jól ismert kókuszreszelék.A kókusz zsír szintén értékes alkotórésze a kókuszdiónak.Remekül használható főzéshez,sütéshez-kifejezetten jól tűri az extrém magas hőmérsékletet,így bő olajban sült fogások elkészítéséhez is ideális,semleges olaj.A kókusz zsír kedvelt alapanyaguk a cukrászoknak,csodát tesz a házi készítésű csokoládé bonbonokkal,csokoládé mázzal,minden egyéb zsiradéknál alkalmasabb arra,hogy szép fényes legyen a végeredmény.
A természetes kókusz zsír remekül használható vaj helyett,és nem csupán kenyérre kenve,de uzsonna krémek készítéséhez is ideális.Nem avasodik.
Kókuszos keksz.
Hozzávalók:50 dkg sima liszt; 20 dkg zsír; 20 dkg porcukor; 1 csomag sütőpor; 1 csomag vaníliás cukor; 2 tojás; 10 dkg kókuszreszelék; 1 púpos evőkanál kakaópor; 1 deci tej; a tetejére; 6 dkg tortabevonó, 2 dkg margarin.
A tészta hozzávalóit a tej kivételével összekeverjük,majd a tejjel összegyúrjuk.Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk,és különböző formákat szaggatunk belőle.170 Celsius-fokos sütőben 15 percig sütjük,majd kihűtjük.A tortabevonót a margarinnal felolvasztjuk,kissé lehűtjük,és a süteményre csíkozzuk.
Bounty kockák.
Hozzávalók:2 dl tej, 10 dkg vaj, 2 evőkanál gríz, 10 dkg porcukor, 10 dkg kókuszreszelék, 20 dkg étcsokoládé,kevés olaj.
A tejet a vajjal lábasban felforraljuk,majd hozzáadjuk a cukrot,a grízt,és végül a kókuszreszeléket.
Ha elkészült,langyosra hűtjük,majd egy zsírpapíron két centi széles rudakat formázunk belőlük,és 2 - 3 órára hűtőszekrénybe tesszük.A csokoládét olajjal gőz fölött felolvasztjuk,a kókuszrudakat kockákra vágjuk,és a csokoládéban megforgatjuk.Alufóliával bélelt tálcára vagy rácsra helyezve hűtőszekrénybe tesszük.
Forrás: TVR Újság 2015.március 23 - 29. 13.hét.
Hozzávalók:
Piskóta:
- 6 tojás
- 12 ek cukor
- 6 ek víz
- 2 ek kakaópor
- 8 ek liszt
- 1 csomag sütőpor
Kókuszgaluska:
- 5 tojásfehérje
- 10 ek cukor
- 3 ek liszt
- 10 dkg kókuszreszelék
- 0,5 csomag sütőpor
A krém hozzávalói:
- 5 tojássárgája
- 5 dkg finomliszt
- 3 csomag vaníliás cukor
- 3,5 dl tej
- 20 dkg cukor
- 25 dkg vaj
Tetejére:
- 10 dkg olvasztott csokoládé
- 3 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
Elkészítése:
Piskóta készítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval habosra keverjük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vizet, majd beleszitáljuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet. A felvert tojáshabot óvatosan beleforgatjuk. A tésztát egy 24 ×39 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
A kókuszgaluska készítése:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzákeverjük a liszttel, sütőporral elkevert kókuszreszeléket. A tepsiben várakozó tésztára szaggatjuk evőkanál segítségével, és együtt megsütjük 180 fokon. TŰPRÓBA!
A krém készítése:
A tojások sárgáit a liszttel, a tejjel és a cukrokkal felfőzzük. Amikor kihűlt, a vajjal habosra keverjük. A krémet a kihűlt tésztára simítjuk. A krémre az olvasztott csokoládét rácsurgatjuk.
Végül a tejszínt kemény habbá verjük, és tetejére tesszük. A habra még kb. 3 dkg körüli olvasztott csokoládét csurgatunk rá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése