2015. május 21., csütörtök

Spenót-Nem kötelező szeretni.


                                                   Spenót
                             Nem kötelező szeretni.


A smaragdzöld színű növény több tápanyagot tartalmaz,mint sok más élelmiszer.A szezonja májustól októberig tart,de mivel jól fagyasztható,egész évben fogyaszthatjuk.
Perzsa fű néven már a 8.-9. században ismert volt a Közel-Keleten.Onnan vitték az arabok Spanyolországba.Angliában a 16.században még újdonságként emlegetik.Hazánkba a törökök hozták a 16-17.században.A legkorábbi friss levélzöldség,és az egyik legrégebben termesztett zöldségnövényünk.Jellegzetes ízét nem mindenki szereti.
Mivel sok fehérjét,vitamint ( A,B,C,K ) és ásványi anyagok ( főként magnéziumot,káliumot,kalciumot,vasat ) tartalmaz,gazdag flavonoidokban,karotinoidokban,folsavban.ezért gyerekeknek és felnőtteknek is egészséges táplálék.A legjobb nyersen,salátában fogyasztva,mert úgy sokkal több hasznos alkotóelem marad benne.Nyersen gátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést,főzéskor ez a hatása az ellenkezőjére fordulhat.

                                        Főzelékek
A paraj évszázadokkal ezelőtt fontos szerepet kapott a népi gyógyászatban.Ajánlották többek között mind magas,mind alacsony vérnyomás,vérszegénység és székrekedés ellen,illetve várandósoknak.
A legtöbb zöldségből könnyedén főzeléket varázsolhatunk.A zöldséget megpucoljuk,nem túl nagy darabokra vágjuk,majd kevés vajon megfuttatjuk,és annyi vizet adunk hozzá,amennyi éppen ellepi.A vizet finoman sózzuk,majd hagyjuk főni a zöldséget.Amikor már majdnem jó akkor fűszerezzük,és végezetül habarjuk,rántjuk egyszóval sűrítjük.
A főzelékek készülhetnek egyféle zöldségből,de párosíthatjuk,kombinálhatjuk is őket,mint a finomfőzelék esetében.Sok főzelék népszerű,ilyen a zöldborsófőzelék,a babfőzelék,a lencse főzelék,a krumplifőzelék vagy a spenót,de vannak megosztóbbak,mint a sóskafőzelék,a tökfőzelék vagy a sárgaborsó - főzelék.Jól elkészítve igenis szerethető a kelkáposzta-főzelék,a répafőzelék vagy a paradicsomos káposzta.

     Forrás: TVR újság 2015.május 11-17. ( 20.hét )


                       



                                   Spenótgombóc.








hozzávalók / 2 adag





elkészítés

  1. A spenótot alapos mosás után, külön víz hozzáadása nélkül, egy vízzel kiöblített lábasba tesszük. Picit megsózzuk, és fedő alatt megpároljuk.
  2. Amikor kihűlt, kinyomkodjuk belőle a vizet, és egy deszkán apróra vágjuk.
  3. A túrót villával pépesre törjük. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a búzadarát és a fűszereket. Beletesszük a spenótot. Jól elkeverjük a masszát, majd legalább egy órára félretesszük.
  4. Amíg pihen a spenótos massza, felforraljuk a főzővizet, és enyhén megsózzuk.
  5. Vizes kézzel gombócokat formálunk a masszából, és gyöngyöző vízbe tesszük főni. Akkor jó, ha feljön a víz felszínére.
  6. A gombócokat kiszedjük a vízből, és lecsepegtetjük. Egy tűzálló tálba tesszük a felolvasztott vajat, majd a gombócokat. Megszórjuk sajttal.
  7. Előmelegített sütőben átpirítjuk, és langyosan kínáljuk.
  • sütési hőfok: 200°C




                                                    Spenótos körözött.


Spenótos körözött

Hozzávalók:25 dkg túró,
                    1-2 deci tejföl,
                    fél marék spenót,
                    ízlés szerint só,citrombors,kakukk fű,bazsalikom.

Elkészítés:A túrót és a tejfölt összekeverjük.
                  A spenótot finomra vágjuk,és a túrós krémbe keverjük.Ízlés szerint sóval,citromdorssal és bazsalikommal fűszerezzük,majd legalább fél órát hagyjuk a hűtőben állni,hogy az ízek összeérjenek.Forró pirítóssal tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése