2014. szeptember 18., csütörtök

Étkezéssel a fájdalom ellen


                                             Étkezéssel
                          a fájdalom ellen.


Ha fájdalommal küzdünk,bár nagyon egyszerű megoldásnak tűnik,ne nyúljunk azonnal a fájdalomcsillapító után,inkább próbáljunk ki egy alternatív megoldást:együnk!Vannak ugyanis olyan ételek,amelyek képesek természetes módon csillapítani a fájdalmat.

Ízületi gyulladásra,izomfájdalomra:Meggy
A meggyben található antocianin nevű antioxidáns hatóanyagai blokkolják a gyulladást és gátolják a fájdalomenzimekmek termelődését ugyanis,mint az aszpirin vagy a nem szteroidos gyulladáscsökkentők.Egy kutatás kimutatta,hogy hamarabb leküzdötték a gyulladást azok,akik reggelire elfogyasztottak egy tál meggyet,egy másik vizsgálat pedig úgy találta,hogy a rendszeresen meggylét fogyasztó futók kevesebb izomfájdalomról panaszkodnak,mint a meggylét nem fogyasztók.

Migrénes,fájó izmokra:Gyömbér
A gyömbérről köztudott,hogy képes csillapítani a hányingert és enyhíti a tengeribetegséget.Emellett természetes fájdalomcsökkentő és gyulladáscsökkentő hatása is van,így képes csökkenteni a migrént,az ízületi és izomfájdalmakat is.Probléma esetén naponta negyed teáskanál gyömbért reszeljünk bele ételeinkbe,vagy készítsünk belőle gyömbérteát.

Fekélyre Áfonyalé:
Fekély esetén a helicobacter pylori nevű gyomor-bélrendszeri kórokozó támadja meg és károsítja a gyomrot és a beleket.Az antibiotikumokhoz hasonlóan az áfonyalé is képes blokkolni a kórokozó terjedését,így védi a nyálkahárgyát.Kutatások kimutatták,hogy már napi egy pohár 100%-os,cukormentes áfonyalé fogyasztásával,gyógyszeres kezelés nélkül is lehet csökkenteni a fekélyes fertőzés mértékét.

IBS-re:Joghúrt.
Az irritábilis bél szindróma által okozott állandó hasi fájdalomra gyógyírt jelenthet a joghúrtfogyasztás.A joghúrtban található baktériumtörzsek ( probiotikumok )jótékony hatással vannak a bélflórára és a bélfalakra,így hozzájárulnak a fájdalom csökkenéséhez,enyhíti a gyulladást és a puffadást,valamint javítják az emésztést is.

Vastagbélgyulladásra,ízületi gyulladásra:Kurkuma.
Az ayurvédikus orvoslásban régóta használják a fájdalom enyhítésére,és az emésztés felgyorsítására ezt a fűszert.A kutatók a kurkumin nevű gyulladáscsökkentő anyagra fogják a jótékony hatást:védi a szöveteket a károsodástól és segít megőrizni az idegsejtek egészséges működését.

Fejfájásra:Menta.
A mentát növényi aszpirinnek is szokták nevezni:a mentalevelekből készült tea hatékonyan orvosolja a fájdalmat.A levelekben lévő vegyület,a metil-szalicilát   blokkolja a gyulladást és a fájdalmat okozó enzimeket,és segít oldani az izomgörcsöket is.Ha a mentateát citrommal ízesítjük,még hatékonyabb fájdalomcsillapítót kapunk,mert a citromlé fokozza a hatóanyagok erejét.

Arthritisre,ízületi gyulladásra:Csípős paprika.
A csípős paprikában lévő kapszaicin képes stimulálni azokat az idegvégződéseket,amelyek a fájdalom jeleit közvetítik:nem véletlen,hogy kapszaicin tartalmú krémeket ajánlanak ízületi fájdalmakra.Az erős paprika fogyasztása is hozzájárulhat a fájdalmak és a gyulladás csökkentéséhez:minél erősebb a paprika,annál több kapszaicint tartalmaz.


Forrás:Nők Lapja egészség 2014.szeptember  9.szám




            

https://www.youtube.com/watch?v=nj-hfHqnxek


http://www.lnespa.hu/cikk/az-ayurvedikus-orvosls/115


http://www.foodandwine.hu/2011/07/12/a-vilag-legerosebb-paprikaja-2011-trinidad-scorpion/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése