2014. szeptember 7., vasárnap

Szabaduljunk meg a szemölcstől.


A szemölcs amilyen gyorsan kialakul,olyan nehéz lehet megszabadulni tőle.De van megoldás!

                          Mi okozza?

,,A szemölcsöket általában vírus okozza,tehát fertőzés útján kerülnek a bőrre.A vírus parányi sérüléseken keresztül behatolva a hámsejtbe,azt megfertőzve és osztódásra késztetve,szemölcsképzést indít be.Főként a talpon,kézháton,ritkábban az arcon,térden,de más testrészen is előfordúlhat.A talpi szemölcsök kör alakúak,felületük durva.A talpra nehezedő nyomás miatt mélyen beágyazódnak a talp felületébe,s gyakran nagyon fájdalmasak.Ha felszínüket lekaparjuk,sötét pontok válnak láthatóvá.A kialakulás esélyét növelik a bőrsérülések,a bőr felázása,fokozott izzadás,a láb deformitásai,és a legyengült immunrendszer is.A fennállási idő nagyon változatos lehet,néhány hétig,de akár évekig is megmaradhat.Vakarással tovább fertőzhető a bőr,ujabb szemölcsök alakulhatnak ki.Többféle szemőlcstípust különböztetünk meg.Megjelenési formájuk függ a bőr állapotától,a vírus típusától és a fertőzés helyétől"- mondta dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász,kozmetológus.

                  Függöly

A nemi területeken kialakuló szemölcs,a kondílóma,más néven hegyes függöly a felszínből előemelkedő bőrszínű elváltozás,mely 1-2 mm - től extrém esetben több cm - ig terjedő nagyságú lehet.Fontos tudni,hogy szerepe lehet a nemi szerveken kialakuló rosszindulatú daganatok kialakulásában.

                          Előzzük meg!

Kis odafigyeléssel megakadályozhatjuk,hogy szemölcsünk legyen.Fürdés után mindíg törüljük szárazra a bőrünket,főleg a lábujjközöket.Viseljünk mindennap tiszta pamutzoknit,amely magába szívja az izzadságot.Ne használjunk közös törölközőt senkivel,vizes helyiségekben is mindig viseljünk papucsot.Hordjunk jól szellőző cipőt,sportoláshoz pedig külön sportcipőt.Minden lábbelinket rendszeresen fertőtlenítsük.

                     Mit tegyünk,ha későn vesszük észre?

,,Ha már kifejlett szemölcsünk van,és szeretnénk megszabadulni tőle,akkor legjobb,ha bőrgyógyászhoz fordulunk.A boltokban kapható szemölcsírtó készítmények csak átmenetileg csökkentik a szemölcs méretét,de a végleges megoldást a szemölcs eltávolítása jelenti.Az eltávolításnál helyi érzéstelenítőt alkalmaznak,majd egy éles kanálkával,elektromos késsel vagy lézerrel kivágják,illetve elég gyakran a fagyasztásos módszert használják,melynek során speciális eszközzel a szemölcsöt megfagyasztják,ennek hatására az elemelkedik a bőr felszínről,s néhány nap alatt leszárad.További előnye,hogy a fagyasztás hatására nő a bőr helyi immunvédelme,ezzel megakadélyozhatja az egyébként gyakori kiujjulását.A tenyéri,talpi szemölcsökre alkalmazható speciális puhító kötés is,melyek után a felpuhult elváltozás könnyebben eltávolítható"- javasolja a doktornő.

                   Tudta?

A gyerekeknél előfordul,hogy ujjszopás vagy körömrágás miatt,akár a köröm alatt fejlődik ki a szemölcs,ami fájdalommal is járhat,és igen nehéz eltávolítani.


                        Természetes segítség:

Vérehulló fecskefű:Ha még éppen csak kialakulóban van a szemölcs,akkor megszabadulhatunk tőle természetes módszerrel is.A legismertebb növény,ami erre tökéletesen alkalmas,az a vérehulló fecskefű,melynek sárga nedvét kell a szemölcs tetejére cseppentenünk,majd megvárni,amíg megszárad.

Fokhagyma:Tegyünk frissen zúzott fokhagymát a szemölcsre,és azorosan ragasszuk le.Naponta cseréljük a fokhagymás kötést,egy-két hét alatt a szemölcs hólyagosodni kezd,majd leesik.

C-vitamin:Zúzzunk össze C- vitamint,keverjünk hozzá egy pici vizet,épp csak annyit,hogy egy jó sűrű pépet kapjunk.Ebből tegyünk egy keveset a szemölcs tetejére,majd ragasszuk le egy sebtapasszal.Ezt addig ismételjük,amíg el nem múlik.

Ecet:Mártsunk ecetbe egy darab vattát,majd nyomjuk a szemölcsre legalább napi két órára.Az ecet hatására a szemölcs előbb-utóbb elválik,és egyszerüen le lehet szedni.

Halolaj:Egy halolajkapszula tartalmát kenjük a szemölcsre,majd finoman dörzsöljük bele.Fiatalabb szemölcsök esetén gyors gyógyulás várható.


Forrás: Meglepetés 2014.augusztus 28.     35.szám



        

       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése