2014. szeptember 6., szombat

Meditálás.


                                         Meditálás.

Ha elsajátítjuk a maditáció alapjait,akkor annak segítségével egészen biztos,hogy ki tudjuk hozni magunkból a maximumot,és sokkal teljesebb,boldogabb életünk lehet.

                           Mire jó a meditáció?

A meditáció bizonyítottan fejleszti az idegrendszert,javítja a koncentrációt,erősíti az immunrendszert,hatékony a szív-és érrendszeri betegségek megelőzézében és kezelésében,segít a stressz leküzdésében,kiegyensúlyozza a hormonháztartást.Srgít,hogy a problémákat egészen más oldalról közelítsük meg,és helyes döntéseket hozzunk.

                          Csak pár perc!

A meditációhóz bőven elég naponta néhány perc,inkább az a fontos,hogy rendszeres legyen,így annak hatását folyamatosan élvezhetjük.A meditáció segítségével egy különleges tudatállapotba kerülünk,egyfajta belső utazáson veszünk részt,ahol olyannyira le tudnak tisztulni a gondolataink,hogy a bonyolultnak tűnő kérdésekre is megtaláljuk a választ,méghozzá egyszerűen.

                       Hogyan kell meditálni?

Először is készüljünk elő.Gondoskodjunk róla,hogy ezalatt a kis idő alatt semmi ne zavarjon meg minket.Biztosítsuk,hogy semmiképpen ne kelljen megszakítanunk a meditációt.Helyezkedjünk el hanyatt fekvésben a földön,majd belégzésre kezdjünk el nyújtózkodni a lábainkkal és karjainkkal,majd kilégzésre teljesen lazítsuk el magunkat.Legalább háromszor-négyszer nyújtózzunk így,és lazítsunk.Ha kényelmes,akkor maradjunk fekve,de akár fel is ülhetünk a tipikus meditálós pózba,ami keresztezett lábú ülés egyenes háttal.Ha nem elég nyitott a csípőnk,akkor üljünk párnára,hogy a térdünk minél inkább egy vonalba legyen a csípónkkel.

                   Mindenki másképp csinálja.

Nem kell megijedni,ha azon kapjuk magunkat,hogy álmodozunk vagy elbóbiskolunk.Tudatalatti változásokat hajtunk végre,és az elménknek alkalmazkodnia kell az új helyzethez.Erre mindenkinek más a reakcióideje,de ez rendben van így.Csak folyamatosan figyeljünk,és hagyjuk,hogy a hullámzó gondolatok és érzelmek kisímítsák magukat.

                             Tipp.

A meditációhoz vannak speciális zenék,ezeket érdemes hallgatni közben,segítenek az ellazulásban.

                   Mély levegő.

Ha csak csendben ülünk a szobában,akkor a gondolataink megállás nélkül cikáznak.Ezt kell kiküszöbölnünk.Hogy ezt elérhessük,csukjuk be a szemünket,kezdjünk el kizárólag a légzésünkre figyelni.Képzeljük el,hogy a lélegzetünk egy hidat képez a testünk és az elménk között.Egyenletesen,lassan szívjuk be a levegőt az orrunkon,majd a szánkon fujjuk ki lassan.Ez váljon fokozatosan egyre mélyebbé és hosszabbá.Azonban nagyon fontos,hogy ne erőltessünk semmit!Próbáljuk meg tudatosan lelassítani az elménkben zajló forgatagot,figyeljünk a csendre.Minél többet gyakoróljuk,annál tovább bírjuk lenyugtatni a gondolatainkat.

                  Figyeljünk befelé!

Ha már egy ideig mélyeket lélegzünk,akkor vegyük észre,ahogyan a testünk elkezd pihenni.Járjuk végig gondolatban minden porcikánkat a kisujjunktól a fejünk búbjáig,és figyeljük meg,ahogy mindenünk szépen ellazul,megnyugszik.Csak erre figyeljünk,semmi másra.Ha az elménk elkóboról,segít,ha a figyelmünket visszairányítjuk a légzésünkre.

                            Tudta?

Jóbol is megárt a sok!A túlzásba vitt meditálás akár veszélyes is lehet,azok számára is,akik pszichés vagy mentális zavarokkal küzdenek.

                       Autogén tréning.

Ha nem érezzük magunkénak a meditációt,akkor érdemes az autogén tréninggel próbálkoznunk,mellyel ugyanazokat a jótékony hatásokat elérhetjük.,,Az autogén tréning egy olyan relaxációs technika,amelynek elsajátításával képessé válunk a stresszhelyzetekre adott reakcióink kontrollására,megszüntetve annak kellemetlen hatásait és a testi és lelki feszültséget.Emellett csökkenthetjük,illetve megszüntethetjük az alvásproblémákat,koncentrációs és memóriazavarokat,vérnyomásproblémákat vagy akár fájdalmakat,és kifejezetten hatékony az immunrendszer erősítésében,a szorongásos tünetek,pánikrohamok kezelésében is.Ez az eljárás J. H.Schultz nevéhez kötődik."-mondta Schafer Nóra pszichológus,facilitátor.


Az autogén tréning 6 alapgyakorlatból áll,és elsajátításuk 10-12 hetet vesz igénybe.Megtanúljuk az alváshoz közeli relaxált tudatállapotban ellazítani az idegrendszerünket,ettől a légzésünk,szívverésünk,vérkeringésünk nyugodtabbá válik.Ezek összessége egy kiegyensúlyozott,harmónikus állapotot hoz létre.A technika elsajátításához kezdetben szakember szükséges,ugyanis a gyakorló így tanulja meg létrehozni a testi-lelki ellezultság állapotát.De a tréninget követően már bárki képes lesz önnálóan,bármikor hasznélni ezt a tudást.

                Lépésről lépésre.

Nagyon fontos a napi rendszerességű gyakorlás és a motiváltság.Az autogén tréning alapgyakorlatai egymásra épülnek,és mindegyiket körülbelül 2-3 percen keresztül kell végezni.

Karok és lábak nehézsége-el kell képzelnünk,hogy ezeket a testrészeinket ólomsúly húzza a föld felé,és elképzeljük,ahogy elernyednek.

A karok és lábak melegsége-idézzük fel,milyen érzés,amikor a meleg szétárad a végtagjainkban,mert ezáltal javul a vérkeringés és csökken a vérnyomás.

Szívverés-figyeljünk a szívünk ritmikus lüktetésére,mert így nyugalmi állapotba kerülünk.

Légzés-vegyük lassan és nyugodtan a levegőt,lássuk magunk előtt,ahogy átjárja az egész testünket a friss oxigén.

A has melegsége-képzeljük el,ahogy a melegség belülről,a hasüregből ered,és onnan sugárzik kifelé.Ez a gyakorlat a hasi szervek egészségére hat.

A fej és a homlok hidegsége-ezúttal a hűvös érzetre kell koncentrálnunk,ahogy a homlokunkat és az arcunkat hűs szellő érinti.Segíthet,ha kezdetben valóban egy hideg,nedves kendőt teszünk az arcunkra,és később ezt idézzük fel.


Ha mind a 6 lépésen sikeresen átmentünk,mély relaxációs állapotba kerülhetünk,és az egész szervezetünket pozitív változásokra ösztönözhetjük.


Forrás: Meglepetés 2014.augusztus 28.   35.szám                            


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése